"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Langs de afgrond, lessons learned van een ondernemer

Dinsdag, 12 februari, 2019

Geschreven door: Ralph van Dam
Artikel door: Linda van 't Land

Wat als het tegenzit?

Veel managementboeken vertellen succesverhalen. Het zijn boeken die gouden bergen beloven: zakelijk succes, de perfecte balans tussen werk en privé en nooit meer stress. Ondernemer Ralph van Dam wilde het eens over een andere boeg gooien. Zijn theorie? ‘Failure is the mother of success.’ Een bedrijf opbouwen en succes ophalen kan eigenlijk iedereen. Maar wat doe je als het tegenzit?

[Recensie] Ralph van Dam heeft meermalen een bedrijf opgericht en ook weer van de hand gedaan – al dan niet vrijwillig. Hij heeft met vrienden gewerkt, met familie, met interne en externe investeerders. In ieder bedrijf heeft hij succes gekend en mooie vruchten mogen plukken. Maar in ieder bedrijf is hij ook belazerd – soms zelfs door mensen die heel dichtbij hem stonden. Het maakt hem zeer bewust van een van de belangrijkste keerzijdes van ondernemerschap: eenzaamheid.

In zijn boek Langs de afgrond beschrijft Van Dam zijn persoonlijke ondernemersverhaal en besteedt, ook bij monde van vrienden, zakelijke partners en zijn echtgenote, veel aandacht aan een ingrijpend faillissement dat hem en zijn gezin uiteindelijk tot op de bodem van hun bestaan bracht. Het boek beschrijft hoe Van Dam aanvankelijk is meegelift op de internetbubbel en veel succes kende, totdat een grote opdrachtgever de stekker uit een samenwerking trekt. Wat volgt is een ijskoude periode, waarin Van Dam zakelijk gezien volledig wordt lamgelegd en gedurende lange tijd tot diep in zijn privéleven wordt achtervolgd door een curator. De lezer krijgt inzicht in de eigen ervaringen van Van Dam gedurende deze periode. “Een zakelijk faillissement doet veel met je eigenwaarde. Je verliest niet alleen je bezittingen, maar ook je vaste patronen. Twintig jaar lang heb ik mij volkomen vereenzelvigd met ondernemer zijn. Nu ik mij als persoon noodgedwongen moet loskoppelen van die invulling in mijn leven, moet ik mijzelf opnieuw uitvinden.” Ook leest men in dit boek hoe zijn directe omgeving dit faillissement heeft ervaren. Heeft Van Dam wellicht zelf steken laten vallen? Is het faillissement hem als ondernemer persoonlijk aan te rekenen? “Het leest als een jongensboek”, schrijven diverse recensenten. Maar het boek is meer dan alleen een ‘lekker leesboek’. Heel duidelijk heeft de uitgever via de vormgeving van het boek belangrijke tips voor ondernemers in de tekst verweven. “Wees je bewust van de informatie die je deelt met de curator; goedbedoelde transparantie kan later tegen je werken”, om er maar een te noemen. Of: “Maak jezelf niet te afhankelijk van de sterspelers in je bedrijf.”

Het tweede deel van het boek biedt ruimte aan meer ondernemersverhalen. Van Dam heeft zijn boek namelijk juist geschreven om verhalen en ervaringen te delen. De overeenkomsten in de verhalen van iedere ondernemer die langs de afgrond scheerde of daar wellicht zelfs is ingeduikeld, bieden volgens de auteur perspectief en troost. In ieder geval herkenning. En daardoor wellicht iets minder eenzaamheid. “Er is voortdurend dat besef: ik mag niet zwak zijn”, concludeert een van de ondernemers die in het tweede deel van het boek zijn verhaal vertelt. “Maar ik heb ook geleerd dat het in de moeilijkste tijden om slechts één ding draait: je moet één keer vaker opstaan dan vallen.”

Boekenkrant

Eerder verschenen in EVMI