Lappland

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Klaus-Peter Kappest
Artikel door: Evert van der Veen

Land van ruimte en hemels licht

[Recensie] Dit Duitstalige boek is meer dan een fotografisch verslag van Lapland want het is ook een ontmoeting met de mensen die er wonen die Klaus-Peter Kappest vertellen over de geschiedenis en cultuur van hun land zoals de kota, een traditionele hut met centraal daarin een vuur en de acht jaargetijden. De zomer en de winter worden namelijk in drie onder seizoenen onderscheiden. Deze detaillering is voor de oorspronkelijke bewoners, de Sami, belangrijk omdat het hun mogelijke werkzaamheden bepaalt.  De herfst is al begin september en duurt slechts 1 – 2 weken maar brengt wel een rijk palet aan kleuren met teweeg. Lapland is bekend om z’n rendieren die over een sterk reukvermogen beschikken: ze kunnen door 150 cm. sneeuw heen onderliggend voedsel opsporen. Dat is ook wel nodig want Lapland is 7 – 8 maanden met sneeuw bedekt en dat levert uiteraard sfeervolle beelden op door de combinatie van blauwe luchten met veel zon. Nooit gedacht dat er in Lapland zwanen zouden voorkomen! Ook de poolnacht van begin december tot half januari levert bijzondere foto’s op die typerend zijn voor dit gebied.

Naast de vele prachtige foto’s is er ook uitleg over bijvoorbeeld het poollicht of noorderlicht dat voor veel mensen aantrekt om Lapland te bezoeken. De auteur legt uit in welk jaargetijde en in welke omstandigheden dit fascinerende het beste te zien is. Er zijn meer bijzondere lichtverschijnselen als de halo en de witte boog.

Een aantal foto’s valt op door hun bijzondere schoonheid zoals de bevroren waterval en de stad Utsjoki met een helder verlichte moderne brug in het donker temidden van het omringende landschap.

Het boek vertelt ook over het bedreigde voortbestaan van de Sami, hun taal en leefwijze. Een tocht met een slee, getrokken door honden, door het besneeuwde landschap is een geliefde toeristische attractie. Deze honden behoren echter oorspronkelijk niet tot de cultuur van de Sami want ze zijn afkomstig uit Alaska of Siberië en naar Lapland gehaald voor de toeristen.

Hereditas Nexus

Dit boek laat ons met tal van wilde dieren zoals de wolf en de beer kennismaken.

Klaus-Peter Kappest is al 30 jaar fotograaf en heeft een voorliefde voor Scandinavië en het Arctisch gebied. Hij woont in Sauerland, heeft zijn eigen woonomgeving ook uitgebreid fotografisch verkend en organiseert workshops en reizen naar Lapland. Hij is lid van diverse organisaties en publiceert in boeken en tijdschriften.

Dit boek wekt reislust op!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles