‘Lazarus’

Maandag, 17 december, 2018

Geschreven door: Lars Kepler
Artikel door: Perfecte Buren

Lars Kepler is het pseudoniem voor het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. Zij debuteerden in 2010 met de overtuigende thriller Hypnose met politieman Joona Linna als hoofdpersoon. Het was het eerste deel van een serie dat een vervolg kreeg met Contract, Getuige, Slaap, Stalker en Jager.

Er vinden in Zweden en Duitsland een aantal moorden plaats, de een nog gruwelijker dan de ander. Er zijn aanwijzingen die politieman Joona Linna het idee geven dat zijn grootste vijand, Jurek Walter, nog steeds in leven is. Zijn collega Saga Bauer, die verantwoordelijk was voor de dood van Walter, is het daar niet mee eens. Toch zijn de aanwijzingen voor Joona Linna sterk genoeg om maatregelen te nemen om zijn dochter Lumi en zijn vriendin Valeria te beschermen. Want als Jurek Walter inderdaad nog in leven is, zal hij alles in het werk stellen om Joona Linna zo hard mogelijk te treffen.

Lazarus is het zevende deel uit de Joona Linna serie. Vaak worden boeken in een serie na verloop van tijd wat sleets en gaan de scherpte en originaliteit verloren. Het is in deze serie niet anders. De eerste boeken uit de serie zijn heel erg goed en werden terecht hoog gewaardeerd maar ook in deze serie diende met Stalker en Jager het verval zich al aan.

Lars Kepler is er niet in geslaagd dit proces in Lazarus een halt toe te roepen. In tegendeel. Hoewel de twee schrijvers heel goed weten hoe zij een echte paginaverslinder vorm moeten geven en Lazarus een boek is geworden dat je moeilijk opzij kunt leggen, kom je al snel tot de ontdekking dat het verhaal als geheel behoorlijk over de top is. Ieder adjectief kun je voorzien van het woordje te. Het verhaal is te gewelddadig en te voorspelbaar, de moorden zijn te gruwelijk en er zijn er teveel en dat maakt dat uiteindelijk het boek in zijn totaliteit volstrekt ongeloofwaardig is. Dat is heel erg jammer als je je realiseert hoe goed het duo een verhaal kan construeren en hoe kundig en overtuigend zij een plot naar een zinderende en geloofwaardige ontknoping toe kunnen schrijven. Misschien wordt het tijd dat de schrijvers nieuwe wegen inslaan. Er is wel een soort van open einde in Lazarus maar dat hoeft niet meteen te leiden tot een achtste deel.

Wandelmagazine

Lazarus is enerzijds een goed geschreven en spannend boek en maar anderzijds totaal ongeloofwaardig en daarmee is deze thriller van Lars Kepler teleurstellend. 3 sterren.

Joop

Eerder verschenen op Perfecte Buren.