Leeuwenhart

Dinsdag, 5 januari, 2021

Geschreven door: Koen Scharrenburg
Artikel door: Piet Halma

Tegenvaller voor groot sportman

[Recensie] Hij is niet het prototype leukemiepatiënt. Het boek Leeuwenhart vertelt het verhaal van Joop Kasteel, een uitzonderlijke sportman die midden in zijn carrière te maken krijgt met een grote tegenvaller.  
 
Het ontbreekt niet aan sporttermen in dit bijzondere ervaringsverhaal. Kasteel (56), Amersfoorter in hart en nieren, wordt als bol jongetje vaak gepest. Het vormt hem zo dat hij de strijd aan durft te gaan met zijn omgeving. Dit brengt hem tot ongekende hoogten in de wereld van keiharde vechtsport en het zogenaamde freefighten. Gevechten over de hele wereld en zelfs wereldkampioenschappen brengen hem al op jonge leeftijd grote roem. 

Voor het noodlot toeslaat heeft Joop een afgetraind lichaam. De wereld van anabole steroïden en groeihormonen is hem niet vreemd. Zijn massieve gewicht en dito spierbundels maken indruk. Dat maakt hij te gelde in een snelle loopbaan als beveiliger van cafés, en bekende Nederlanders als Jan Smit. Ook de tv- en filmwereld weet hem te vinden als  er een sterke man moet worden gespeeld. 

Als zijn terugkerende vermoeidheid leidt tot bloedonderzoek krijgt Kasteel de diagnose myelodysplastisch syndroom (MDS). Zijn nieuwe tegenstander heeft nu een naam gekregen. Stort zijn wereld in? Ja en nee, want de winnaarsmentaliteit die hem altijd heeft gekenmerkt krijgt de overhand. Mensen die hem kennen noemen hem een leeuw die niet te temmen is. Maar zijn echte bijnaam is ‘het Monster’. Het ligt voor de hand dat de rollen nu even zijn omgedraaid. Het is niet meer Joop die de tegenstander knock-out slaat, nee, hij moet nu zijn lot in handen leggen van de specialisten van het AMC  (nu Amsterdam UMC) waar hij wordt opgenomen.  
Dankzij dagboekaantekeningen, een goeie ghostwriter (Koen Scharrenburg) en medewerking van het ziekenhuis neemt Leeuwenhart ons mee door de hele ziektegeschiedenis van Joop Kasteel. Zijn MDS ontwikkelt zich tot acute leukemie. Het proces van stamceltransplantatie met een aantal tegenslagen leidt dankzij donorstamcellen van zijn zus tot een goed einde. Technische informatie over het ziektebeeld komt uitvoerig en transparant in beeld.  

De gemiddelde leukemiepatiënt – als die al bestaat- ziet er denk ik toch anders uit dan deze vechter. Als je van sportboeken houdt én een goed verhaal wilt lezen over een volhouder dan is dit wat je moet lezen. Maar Leeuwenhart is bovenal een ode aan de zorg: van artsen tot (regie)verpleegkundigen en cateraars. Niet verwonderlijk dat Joop Kasteel alle opbrengsten van het boek doneert aan de AMC-foundation, die geld inzamelt voor veelbelovend experimenteel medisch onderzoek.  

Trouw

Eerder verschenen in Hematon Magazine