Leichte Klettersteige

Zaterdag, 20 mei, 2017

Geschreven door: Eugen Hüsler
Artikel door: Jeroen Gribling

Lichte Klettersteigkost

[Signalering] Klettersteigen – of: via ferrata’s beklimmen – wint enorm in populariteit. Dat zou wel een reden voor de auteur Eugen Hüsler geweest kunnen zijn om nóg een titel toe te voegen aan zijn omvangrijke oeuvre. In Leichte Klettersteige in den Alpen start hij met een korte geschiedenis van de sport, maar die voegt weinig toe. Om eerlijk te zijn kleeft dat nadeel ook aan zijn korte uiteenzetting van de aan te schaffen uitrusting. Ik zou een novice willen aanraden naar een goede bergsportwinkel te gaan om zich daar te laten voorlichten over de noodzakelijk uitrusting. De opsomming van de gevaren van de sport is wel zinvol. Daar kun je immers nooit te veel over lezen. Naast overschatting, conditie en het weer wijst Hüsler op het risico van steenslag, soms veroorzaakt door de sporters boven je en al te vaak over het hoofd gezien, figuurlijk dan. Draag daarom een helm!

Naast de gebruikelijk indeling van K1 tot aan K7 voor de zwaarte van elke route voegt de schrijver het ‘Hüsler – Schwierigkeitskala’ toe aan het overzicht. Een denkbeeldig kruis met aan iedere ‘arm’ vier lege witte blokjes die naar gelang de moeilijkheidsgraad rood worden gekleurd. De bovenste arm betreft de gevraagde spierkracht. De rechterarm de conditie, de onderste arm de psychische druk (hoogtevrees) en de linkerarm geeft aan hoeveel bergervaring gevraagd wordt. Naar mijn smaak een welkome aanvulling.

Vervolgens bespreekt Hüsler 227 tochten in vijf gebieden. En dat doet hij uitstekend. Hij geeft bijvoorbeeld aan waar het extra spannend wordt. Vermeld wordt hoe lang de tocht duurt voordat het klettersteigen kan beginnen. Ook lees je waar er eventueel overnacht kan worden en of er onderweg keermomenten zijn. Dat laatste kan belangrijk zijn als het weer omslaat of als er sprake is gebleken van zelfoverschatting. Kortom, Leichte Klettersteige is een handig en prettig boek. Hüsler draagt met recht de bijnaam Klettersteigpaus, maar de vraag mag gesteld worden of dit boek een wezenlijke toevoeging is aan het bestaande repertoire.

C2W

Eerder verschenen in Bergen Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Leichte Klettersteige