Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Dinsdag, 7 december, 2021

Geschreven door: Veronique Kilian
Artikel door: Redactie Bakkers in Bedrijf

De principes van zelforganisatie

[Signalering] Over zelforganisatie bestaan talloze modellen. Ze beschrijven hoe je meer eigenaarschap bij je werknemersĀ  creĆ«ert en ervoor zorgt dat je team zelf bepaalt wat hun doelen zijn Ć©n hoe ze die willen behalen. Maar wat werkt in de praktijk nou echt? Hoe voorkom je de bekende valkuilen, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of solistisch gedrag van teamleden? En hoe laat je als directielid, manager of teamcoach je team floreren? Dat is de paradox van zelforganisatie: zonder leiderschap werkt het niet.

VoorĀ dit boekĀ interviewde Veronique Kilian leidinggevenden in organisaties die werken volgens de principes van zelforganisatie. Zij delen hun grootste lessen en successen. Aan de hand van verschillende praktijkcases beschrijft Veronique zowel de theoretische achtergrond van populaire methodieken als de toepassing hiervan.

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?Ā biedt de kennis en tools die nodig zijn om zelforganiserende teams te laten excelleren. Een handig overzicht van theorie en praktijk voor iedereen die het maximale uit zijn team wil halen.

Ons Amsterdam

Eerder verschenen op Bakkers in Bedrijfs