Lessen uit ellende

Dinsdag, 23 juni, 2020

Geschreven door: Kenneth Nijs
Artikel door: Piet Halma

Omgaan met een ernstige ziekte

[Recensie] De Vlaming Kenneth Nijs (1993) is pas 18 als voor hem de ellende begint. Hij klaagt over ernstige vermoeidheid en het lijkt alsof een ‘ondoordringbare mist’ zich in zijn hoofd heeft genesteld. Ook zorgen – voor veel lezers van dit blad herkenbare “gevoelige pingpongballen in de nek” ervoor dat hij zich slecht voelt. De huisarts ziet er de ernst niet direct van in, mede omdat de jonge Kenneth op de vraag wat er scheelt niet veel anders kan antwoorden dan “Ik ben supermoe”. Pas na anderhalf jaar krijgt hij de diagnose klierkoorts, met mogelijk als gevolg van de verwaarlozing ervan vele andere symptomen als diabetes en groeihormoondeficiëntie. Pas al Kenneth zich gaat realiseren dat er echt wat met hem aan de hand is kan hij de moed opbrengen zich kwetsbaar op te stellen en om hulp gaat vragen. “Achteraf kan ik zeggen dat dit de zwaarste en tegelijk de beste beslissing uit mijn leven was,” schrijft hij. De ellende voor Kenneth krijgt een dieptepunt als hij ook nog te maken krijgt met een hersentumor.

De uitvoerige beschrijving van zijn ziektegeschiedenis ondersteund met fragmenten uit zijn dagboek vormen niet het hart van dit boek dat hij op zijn 26e schreef. Dat doet hij wel met theorieën over heelwording. Kenneth combineerde zijn helingsproces met een studie psychologie aan de universiteit in Leuven.

Het brengt hem op het spoor van voor hem inspirerende personen die zich hebben verdiept in de psyche. Voor zichzelf komt hij uit op de helende werking van meditatie en mindfulness. Hij citeert rijkelijk uit zijn inspiratoren zoals de psychiater Victor Frankl, overlevende van de Holocaust. “Hoe gruwelijk de situatie ook is, probeer de moed
te vinden om af te zien en te huilen,” leert hij. Voor zijn bronnen verwijst hij veel naar Wikipedia. Kenneth, die zichzelf ook nog beschrijft als hoogsensitief en neurotisch, heeft vervolgens vele bladzijden nodig om
de lezer te wijzen positief in het leven te staan: vele voor de hand liggende adviezen die hier en daar nogal betweterig overkomen.
Goedbedoeld zeker en fantastisch dat hij lessen heeft geleerd uit alle ellende die hij heeft meegemaakt.

Foodlog

Eerder verschenen in Hematon Magazine


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Lessen uit ellende

 1. Beste,

  De auteur verwijst slechts éénmalig naar Wikipedia als bron van gebruikte informatie.

  Verder verwijst hij naar Wikipedia bij het vermelden van personen zoals Jordan Peterson en Viktor Frankl, om de lezer mee te geven dat er informatie te vinden is over die bewuste mensen, met daarbij de link naar Wikipedia of een andere website.Jammer dat u anders suggereert.

  Verder loopt een zelfhulpboek steeds risico op betweterig over te komen en om evidente (maar belangrijke en vaak vergeten) zaken mee te geven.

  Overigens en bovendien wil ik u van harte bedanken om mijn boek te lezen en er een eerlijke recensie over te schrijven.

  Dat wordt geapprecieerd.

  Vriendelijke groeten,

  Kenneth Nijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.