‘Leugenaar’

Dinsdag, 4 mei, 2021

Geschreven door: Charlotte Link
Artikel door: Perfecte Buren

Charlotte Link werd geboren in Frankfurt en is de succesvolste thrillerschrijfster van ons buurland. Haar boeken zijn internationale bestsellers en in Duitsland werden al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Leugenaar is het eerste deel in een nieuwe thrillerserie.

Kate Linville werkt al jaren bij Scotland Yard, ze wordt er niet gewaardeerd en heeft er geen vrienden gemaakt. Ze is eenzaam maar gelukkig heeft ze een liefhebbende vader op wie ze steeds terug kan vallen. Als haar vader op een uiterst gewelddadige manier om het leven wordt gebracht, keert ze terug naar Yorkshire om de moordzaak van dichtbij te kunnen volgen. Inspecteur Caleb Hale staat op de zaak, de eerste zaak voor hem na een gedwongen rustperiode. Een moordzaak op een oud-collega bovendien, een zaak die hij tot een goed einde moet weten te brengen. Caleb is ervan overtuigd dat de dood van Richard Linville te maken heeft met zijn werkzame leven bij de politie. Al snel heeft hij iemand in het vizier maar deze persoon, Denis Shove, blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

Het gaat Kate allemaal niet snel genoeg, ze wil zelf ook op pad naar aanwijzingen die met de moord op haar vader te maken hebben, ze loopt daarbij Caleb behoorlijk voor de voeten. Helemaal als ze zelf op het volgende slachtoffer stuit, een vrouw die op een gruwelijke wijze is afgeslacht. Zeer waarschijnlijk is het dezelfde moordenaar geweest. Maar wat is zijn of haar motief en wat is het verband tussen de twee slachtoffers? Als Kate dit verband ontdekt, staat haar hele leven op zijn kop; kende ze haar vader eigenlijk wel? Terwijl Kate ernstig aan zichzelf twijfelt, gaat Caleb met zijn team door met onderzoek en door met de jacht op Denis Shove. Kate raakt meer en meer overtuigd dat de oplossing voor de dubbele moord niet in het werk van Richard Linville ligt maar in zijn privéleven. Zij bijt zich, tot grote ergernis van Caleb, vast in het andere spoor.

Een heerlijke thriller ontwikkelt zich dan met twee getroebleerde hoofdrolspelers elk worstelend met hun eigen problemen maar ook vastberaden om de moorden op te lossen. De auteur zet vakkundig de personages Kate en Caleb neer. Kate worstelt met haar zelfvertrouwen, durft geen écht contact te maken met anderen, haar eenzaamheid is schrijnend. Nu haar vader overleden is, heeft ze niemand meer, haar verdriet spat van de pagina’s af. En Caleb? Die worstelt met zijn eigen demonen. De verleiding om daaraan toe te geven ligt voortdurend op de loer. Ook zijn zelfvertrouwen daalt.

Boekenkrant

Het verhaal kent twee verhaallijnen die afzonderlijk zijn uitgewerkt en pas heel laat elkaar raken. In beide lijnen is aan spanning geen gebrek, soms is die spanning onderhuids, voel je dat er iets akeligs aan zit te komen. En soms vindt er ineens een drama plaats. Je weet dat er een verband tussen de verhaallijnen moet zitten, denkt op een gegeven moment ook te weten hoe maar dan ineens draait het verhaal weer. Deze dikke pil van ruim 600 bladzijdes leest heel vlot weg. De korte hoofdstukken met veel vaart zorgen hiervoor. Er gebeurt voortdurend iets waardoor je wel moet blijven lezen. Je leeft mee met de personages, niet alleen met Kate en Caleb. In het begin is het even wennen aan de hoeveelheid personen die ten tonele worden gevoerd maar daaraan ben je al snel gewend. Genieten dus met een veelbelovend eerste deel uit een reeks met Kate Linville en Caleb Hale, een onwaarschijnlijk speurdersduo. Een dikke vier sterren.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.