"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Leven met tegenslag, gesprekken over ongeluk en veerkracht

Dinsdag, 12 oktober, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Marco Gerritsma

Inspirerend, leerzaam en makkelijk leesbaar

[Recensie] In Leven met tegenslag vertellen 40 mensen over omgaan met ongeluk en geleerde lessen. Alle geïnterviewden maakten een ingrijpende gebeurtenis mee. Afgebrand huis, overspannen brein, onverwacht faillissement, plotselinge dood van een familielid en meer onheil. Geïnterviewden tonen veerkracht om hun leven weer op de rails te krijgen.

De levensverhalen uit het boek verschenen eerder in de rubriek Tegenslag van Het Financiële Dagblad. De populariteit van levensverhalen groeit. Bibliografieën en waargebeurde verhalen staan steeds vaker in de lijst van meest verkochte boeken.  

Linda Huijsmans, Eke Mannink en Grieteke Meerman zijn de auteurs van het boek. Zij zijn veelzijdige schrijvers van interviews en reportages. Het boek begint met het gedicht Les over het verleden en verder gaan met leven. Het gedicht eindigt met de metafoor: “ik ben de pijl, maar ook de boog.” De pijl staat voor intentie en doel en de boog voor het leven en veerkracht.

Eke Mannink beschrijft in de inleiding de overeenkomsten in de verhalen.

Boekenkrant

“Het leven gaat verder, zelfs na de grootste tegenslag: de dood van een dierbare. De ondervraagden ontwikkelden tegenslagvaardigheden: veerkracht. De weerbaarheid die nodig is om verder te kunnen. Een aangepaste kijk op het leven is in bijna alle gevallen het resultaat. Wat opvalt: geen van alle ziet om in wrok”.

Geïnterviewden spreken openhartig over hun tegenslagen. Zij uiten hun gevoelens, twijfels en intenties en tonen veerkracht. Onder andere Wilbert van Waes, Janke Verhagen en Jeffrey Vroepop vertellen hun verhaal. De zoon van Wilbert van Waes kwam om bij een verkeersongeval. De chauffeur van een vrachtauto had hem niet gezien door de dode hoek in zijn blikveld. Wilbert van Waes was woedend op hem. Later kwam hij tot de ontdekking dat de chauffeur ook vader is. Wilbert bleef niet hangen in woede. Hij richtte zich op het oplossen van het probleem. Jarenlang werkte hij aan een spiegel die de dode hoek van vrachtwagens opheft. Wilbert Waes: “de kracht en energie die loskwamen, waren niet meer te stoppen.”

De partner van Janke Verhagen werd doorzeefd met kogels. De kogels waren voor een ander bedoeld. Over het rouwproces zegt zij: “Je begrijpt het gewoon niet. De onwaarschijnlijkheid heeft invloed op de verwerking van je verlies.” Na de moord verhuisde zij, zocht nieuw werk en begon opnieuw. Zij spreekt op congressen en geeft lezingen op scholen over haar ervaringen. Haar belangrijkste doelgroep is de jeugd. Ze moedigt kinderen aan om op het rechte pad te blijven.

Korporaal Jeffrey Vroepop reed met zijn pantservoertuig op een bermbom in Afghanistan. Zijn droom, deel uitmaken van de elitetroepen van Defensie, viel in duigen. Hij vond een andere baan. Een vriend overtuigde hem mee te doen met de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor gewonde militairen. Zelf zegt hij hierover: “dat was de moeilijkste beslissing uit mijn leven. Want dan zou ik definitief moeten accepteren dat ik gehandicapt ben.”

Leven met tegenslag leest ontspannen en gemakkelijk. Korte interviews en beknopte zinnen maken het boek goed leesbaar. Alle auteurs hanteren dezelfde schrijfstijl. Iedereen krijgt in zijn leven met tegenslag te maken. Dit boek is interessant omdat je van anderen kunt leren. De veerkracht van de geïnterviewden ontroert. De mens is sterker dan hij zelf denkt. Tot slot een bijzonder compliment voor fotograaf Mark Horn. Zijn portretfoto’s geven de verhalen een gezicht.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles