Liedjes zonder grenzen

Zaterdag, 8 februari, 2020

Geschreven door: Koos Meinderts, Annette Fienieg
Artikel door: Rita Pontororing

Vrolijk zingend de wereld rond

Een liedjesboek met ondersteuning van een CD. 24 liedjes van heinde en ver, traditionele volksliedjes in nieuwe arrangementen van Thijs Borsten. Gezongen wordt er door Peer de Graaf en Izaline Calister.

[Recensie] Voorlezen en lezen van kinderboeken, het belang hiervan daar wordt heel veel over geschreven. Kinderen laten genieten van boeken, een kijkje laten nemen in een andere wereld. Een van de vele aspecten die er zijn om de waarde van kinderboeken te onderkennen.

Die waarde van kinderboeken is ook terug te vinden in Liedjes zonder grenzen, van Koos Meinderts en Annette Fienieg. Een vrolijk boek met 24 liedjes van heinde en ver, zoals de ondertitel vermeldt. Vierentwintig liedjes dus ook vierentwintig verschillende landen. De makers van dit liedjesboek hebben eerder samengewerkt aan het eveneens leuke boek  De Liedjesatlas.

In de verantwoording achterin het boek staat uitgelegd hoe de makers gekomen zijn tot de keuze van de diverse landen. De inwoners waarover de liedjes gaan, hebben een band met Nederland. Het gaat over voormalige koloniën, over de landen van arbeidsmigranten, van oorlogsvluchtelingen. Maar ook de buurlanden en populaire vakantielanden komen aan bod.

Wandelmagazine

Alle liedjes zijn uitgeschreven wat het meezingen voor kinderen die al kunnen lezen vergemakkelijkt. Bovendien zijn de teksten niet moeilijk en dus gemakkelijk om mee te zingen.

Voorin het boek staat een wereldkaart uitgebeeld waar de landen aangestipt zijn waar de liedjes over gaan. Bij elke lied staat een illustratie afgebeeld dat helemaal bij de tekst past. De illustraties zijn van Annette Fienieg. Achterin het boek staan personages afgebeeld met de desbetreffende vlag. Ook een aardig detail, de titels worden in de oorspronkelijke taal afgebeeld.

De liedjes zijn leuk en gemakkelijk om samen mee te zingen in de auto, op school of gewoon thuis. Samenzingen een waardevolle aanvulling op voorlezen.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: