Liefdeloos

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Demi Stein

Wat als je nog nooit verliefd bent geweest?

[Recensie] Georgia heeft nog nooit iemand gekust. Ze is zelfs nog nooit op iemand verliefd geweest! Ze is echter groot fan van fanfic, dus ze weet zeker dat ze ooit de ware tegen gaat komen. Wanneer ze gaat studeren heeft ze echter het gevoel dat ze de enige op de hele wereld is die nog nooit verliefd is geweest. Waarom is zij zo anders en raar? Voor Georgia start hier een reis om zichzelf te leren kennen.

Aseksueel of aromantisch? Of misschien beide?
Alice Oseman is bekend geworden met haar graphic novel-serie Heartstopper, waar inmiddels vier delen van te vinden zijn in het Nederlands. Ze snijdt belangrijke en onbekende onderwerpen aan, die goed aansluiten bij waar veel jongeren (en volwassenen) tegenaan lopen. In Liefdeloos snijdt ze weer een ander onderdeel binnen de LGBTQ+-gemeenschap aan, namelijk aseksualiteit en aromantisch zijn.

Georgia wordt binnen dit verhaal zeer sterk neergezet. Je leest vanuit haar perspectief en krijgt daarom een goed beeld van de onzekerheden waar ze mee zit, de twijfels die ze over zichzelf heeft en hoe lastig de zoektocht naar je ware ik eigenlijk is. Je maakt mee wanneer Georgia deze termen voor het eerst te horen krijgt en hoe zij dit ervaart. Termen die voor haar op dat moment eigenlijk niets betekenen, ze is immers toch gewoon Georgia? 

Studeren en ‘anders’ zijn
Georgia maakt een afspraak met zichzelf. Wanneer ze gaat studeren, wordt ze voor het eerst verliefd en zal ze zeker weten met iemand gaan zoenen. Ze maakt hier echt een doel van en het voelt voor haar als falen wanneer ze haar doel niet bereikt. Hiermee laat Oseman zien hoe je eigenlijk als jongere verplicht wordt om normaal te zijn, om je te ontwikkelen zoals veel jongeren om je heen doen en hoe ingewikkeld dat kan zijn. Georgia vindt het idee van zoenen alleen al vreselijk en ze kan niet begrijpen waarom zoveel mensen om haar heen doen alsof het niets voorstelt. 

Yoga Magazine

Maatschappelijke verwachtingen
Zoals eerder al aangegeven, word je meegenomen in Georgia’s gedachten. Dit wordt echter zo goed neergezet dat je niet anders kan dan met haar meeleven en denken aan je eigen omgeving. Als ik terugkijk op mijn eigen ontwikkeling kan ik mij nog goed herinneren dat relaties, zoenen en seks het gespreksonderwerp van de dag waren. Deed je daar niet aan? Dan was je raar. En zodoende deed je je best om er toch bij te horen.

Voor iemand als Georgia is dit heel lastig. Ze heeft er eigenlijk geen behoefte aan, maar ze wil ook geen buitenstaander zijn. Dit is wel echt een eyeopener, een moment om te beseffen dat we eens op moeten houden met mensen dingen te laten doen of zelfs gevoelens proberen aan te praten en ieder zich gewoon op hun eigen manier te laten ontwikkelen. Duurt het lang of kort voor je een relatie hebt? Geen probleem. Of ga je nooit de behoefte hebben aan een romantische relatie? Ook geen probleem!

Vriendschap is ook een relatie
Liefdeloos is een Young Adult-verhaal over onder andere aseksualiteit en aromantisch zijn. De focus ligt dan ook met name op de LGBTQ+-gemeenschap en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat Oseman echter ook op een prachtige manier verwerkt, is dat vriendschap ook een vorm van een relatie is. Je kan enorm veel houden van iemand zonder romantische gevoelens te hebben voor diegene, en vriendschap is soms zelfs belangrijker dan een romantische relatie. De vriendschappen die in dit boek naar voren komen zijn dan ook hartverwarmend!

Alice Oseman heeft met Liefdeloos weer een prachtig verhaal neergezet, dat zeker een aanrader is. Het verhaal focust zich enorm op Georgia en haar ontwikkelingen, je krijgt als lezer daarom weinig mee over het studeren, het op kamers gaan zelf en wat daar verder nog meer bij komt kijken. De schrijfstijl van Oseman is prettig en toegankelijk, waardoor Liefdeloos voor iedereen te begrijpen valt.

— 

Eerder verschenen op Meerboekenblog.nl

Boeken van deze Auteur:

Liefdeloos