"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Life kitchen

Zaterdag, 19 juni, 2021

Geschreven door: Ryan Riley
Artikel door: Marlene Bijlsma

Koken en eten als je kanker hebt

[Recensie] Soms ontstaat uit een droevige gebeurtenis iets moois. Life Kitchen is daar een goed voorbeeld van. Op zijn twintigste verloor Ryan Riley zijn moeder aan kanker. Door alle chemo en bestralingen kon ze nauwelijks meer genieten van eten, iets wat Ryan enorm raakte.
Haar frustratie over het verlies van haar voorliefde voor eten vormde de drijfveer voor Life Kitchen. Samen met professor Barry Smith (een smaak- en geurexpert) zoekt Ryan naar ingrediënten, smaken en technieken die recepten zo aantrekkelijk mogelijk maken. Twee jaar geleden startten de eerste kooklessen voor mensen die leven met kanker, nu is er een permanente kookschool en een kookboek.

Life Kitchen richt zich dus op mensen -en hun familie- die met kanker leven en daardoor weinig proeven. Het basisprincipe is simpel: maak recepten met sterke, gelaagde smaken waarbij de nadruk ligt op ingrediënten die rijk zijn aan umami en bepaalde geurzenuwen prikkelen. Want wat wij proeven noemen is eigenlijk een combi van smaak, geur en textuur van eten.

In de eerste hoofdstukken wordt goed uitgelegd hoe smaak werkt en welke ingrediënten onmisbaar zijn om eten een oppepper te geven. Zoals citrus, Parmezaanse kaas en garam masala. Bij gebrek aan eetlust komen kleine smaakvolle hapjes en snacks goed van pas. Dat is dus ook het onderwerp van de eerste verzameling recepten. De ananastaco’s met garnalen, chilipeper & limoen zijn letterlijk en figuurlijk een smaakhit. Verse ananas kan de metalige bijsmaak opheffen waar sommige mensen last van hebben door de behandeling, terwijl de citrus en chili zorgen voor een kick.
Gyoza zijn een soort deegbuideltjes met aromatische vulling die worden afgebakken in de oven en geserveerd met gemberketchup. Salade van ingelegde komkommer & wortel is fris en past prima bij vis. Aan het eind van dit hoofdstuk vind je ijslolly’s. Niet gek als je bedenkt dat Ryan’s moeder hiervan nog wel kon genieten toen ze zo ziek was. De krachtige smaken zijn voor iedereen lekker: rabarber & kardemom of framboos & tomaat bijvoorbeeld.

Dan volgt snel & makkelijk. Als je weinig energie hebt zijn snelle, smaakvolle en makkelijke recepten een uitkomst. Zoals toast met Marmite-roomkaas & paddenstoelen of harissa-aubergine & platbroden. Een salade zoals kachumber met mango & radicchio is snel en licht verteerbaar. Bijzonder is dat alle recepten zijn getest door mensen met kanker via de RefineTheRecipeTour in Engeland.

Boekenkrant

De vrienden & familie recepten zijn bedoeld om te delen. Het idee is dat iemand anders voor je kookt en dat je er samen van geniet. Traditionele gezinsmaaltijden met een smaakvolle twist. Lasagne die wordt geroosterd in de oven en pittig gekruid met garam masala. Ook vind je een zogenaamde smaakhit in dit hoofdstuk. Umami strooisel dat geschikt is om over heel veel gerechten te sprenkelen. Het is een combinatie van gedroogde shiitakes, parmezaan, paneermeel en knoflookvlokken.
De kweeperen-geitenkaastaart doet het in kleinere stukjes gesneden vast ook heel goed als snack. Laat de oven het werk doen met kip & rijst uit één pan. Eigenlijk zijn alle recepten geschikt voor alle gezinsleden behalve misschien (hele) jonge kinderen vanwege het gebruik van chilipepers.

Tot slot een aantal zoete gerechten. Voor veel mensen die worden behandeld of herstellen van kanker is de zin in zoetigheid verdwenen. Ook hier komt Life Kitchen met recepten die de zure, scherpe kant van zoet benadrukken. Bijvoorbeeld de citroenroomtaart met frambozen en granaatappelpitjes. De zoete kaneeldukkah kun je over veel desserts strooien en is makkelijk twee tot drie maanden houdbaar.

Wat een bijzonder kookboek en wat een enorme drive heeft Ryan. Het voorziet zeker in een behoefte en ziet er ook nog eens gewoon mooi uit, met paginagrote foto’s. Er is trouwens een doelgroep bijgekomen want herstellende corona-patiënten klagen eveneens over -tijdelijk- reuk en smaakverlies. Wellicht dat zelfs mensen met anosmie (blijvend smaakverlies) baat hebben bij deze recepten.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl