Little Green Kitchen

Zaterdag, 10 oktober, 2020

Geschreven door: David Frenkiel
Luise Vindahl
Artikel door: Marlene Bijlsma

Recepten voor en door kinderen maar niet allemaal even simpel

[Recensie] The Green Kitchen stories is een populaire blog van een Scandinavisch stel dat met hun drie kinderen na een wereldreis neerstreek in Stockholm. Na The Green Kitchen Travels, at Home en Smoothies is er nu hun vijfde in het Nederlands vertaalde boek; Little Green Kitchen.

David Frenkiel en Luise Vindahl voeden hun kinderen grotendeels vegetarisch op en betrekken ze zo veel mogelijk bij de maaltijden. Little Green Kitchen draait dus om koken voor én met kinderen. De recepten zijn trouwens verre van kinderachtig. Veel groenten, volkoren producten en weinig suikers kenmerken alle gerechten. De kleurrijke foto’s van David doen je watertanden. Bij ieder hoofdstuk zijn er zeker vijf recepten die ik direct wil gaan maken.

Je merkt aan alles dat dit stel het klappen van de zweep kent als het gaat om kinderen en eten. Neem alleen al de gekozen hoofdstukken. Doordeweekse maaltijden bijvoorbeeld of Feestjes en Lunchtrommelfavorieten. Snacks en drankjes is ook zo’n heikel punt, want kant-en-klaar is vaak niet erg gezond. Met de Sauzen en specials maak je sommige gerechten wat pittiger voor een volwassen twist. Toetjes tot slot zijn bij ieder kind favoriet. Ook hier weinig suiker (ahornsiroop, dadels), terwijl de recepten echt lekker zijn.

Ieder hoofdstuk begint met vragen die je kunt stellen aan je kind. Gewoon op een ontspannen manier over eten praten: ‘Wat is de lelijkste groente die je kent?, Waar groeien paddenstoelen?’. Heb je gelijk wat om te kletsen als ze je helpen met bereiden. Bij elk recept vind je namelijk suggesties hoe je je kinderen kunt betrekken bij de voorbereiding. En als ze zelf hebben meegeholpen is de kans dat ze het ook opeten een stuk groter.

Heaven

Bij ieder recept is aangegeven hoeveel tijd het kost en voor hoeveel personen een gerecht is. Net als in hun vorige boeken is alles vegetarisch (maar wel met suggesties voor een vegan variatie) en meestal ook glutenvrij. Waar moet je aan denken?
Nou makkelijke lasagne of Midden-Oosterse broccoli uit de oven – mat tahinyoghurt en een komkommer-meloensalade – die in een half uurtje op tafel staat. Kokostempura en groentefondue voor een feestje. Tortilla met aardappel, erwtjes en spinazie voor in de lunchtrommel of dierenrijstwafels voor de kleintjes. Ik kan nog wel even zo doorgaan: groente in een potje met gouden dipsaus als snack en een ijssandwich van bevroren fruit voor de super lekkere trek.

Met dit boek in handen heb je voldoende inspiratie om gezond kids-proof eten op tafel te zetten. Je kinderen vinden vast niet ieder gerecht lekker, maar een paar nieuwe gezinsfavorieten moet lukken!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl