Lovers en losers

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Wendy Devisch
Artikel door: Karin Teirlynck

Een verhaal met een lach en een traan

[Recensie] De cover van Lovers en losers sprong me in het oog door zijn kleurenpallet. Die oogt heel rustig en toch trekt hij aan door de roze letters van de titel. Ook de korte inhoud riep vragen op bij ondergetekende. Ik was dan ook heel benieuwd naar dit boek dat ik mocht meelezen voor de Lezerscommunity Hebban.nl.

Isa Vogels heeft een leuke baan en ze heeft Xander, haar knappe vriend. Wat wil je nog meer? Isa denkt haar leventje op de rail te hebben tot de lockdown voor de deur staat. Dan blijkt Xander toch niet DE vriend te zijn die ze dacht dat hij was. Er knapt iets vanbinnen en hersenspinsels uit het verleden dringen zich op. Als ze dan ook nog te horen krijgt dat haar baan op hold wordt gezet – en ze dus tijdelijk werkloos is – komt Isa letterlijk muurvast te zitten. Op aanraden van haar vriendin Liddy waagt ze haar kansen op Tinder, maar het liefdesverdriet dat ze om Xander heeft blijft haar achtervolgen. Vindt Isa zijn terug liefde?

Lovers en losers is opgebouwd in drie delen die elk een levensfase van Isa weergeven. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-perspectief wat goed werkt. Zo kun je je goed inleven in hoe Isa zich voelt, wat ze denkt… Tenslotte draait het om haar en leer je haar steeds beter kennen.

Het eerste deel is redelijk oppervlakkig neergezet. De diepgang in het verhaal wordt pas gecreëerd door de flashbacks uit Isa’s verleden. Hoewel het verhaal meerdere lagen heeft – de demonen uit haar verleden – wordt dit niet overheersend en zijn ze een meerwaarde voor dit verhaal.

Kookboeken Nieuws

Achteraf gezien – na het lezen van het boek – vind ik de cover te ‘braaf’ voor het verhaal. De cover dekt de lading niet! Je verwacht een feelgood, maar het leven van Isa heeft meerdere lagen die verre van feelgood zijn. Een verhaal met een lach en een traan (vooral voor Isa).

Als je de Engelse quotes en teksten wegdenkt leest Lovers en losers vlotjes weg, heeft het geen moeilijke woorden en is het geschreven in hedendaagse taal. Dan leest het als een tierelier! Voor wie moeite heeft met Engels zou dit wel eens problemen kunnen geven. Over de hele linie heeft Lovers en losers mij aangenaam verrast.

Eerder verschenen op Bookswithbooks