Emma en het kerstengeltje

Zaterdag, 18 december, 2021

Geschreven door: Lucinda Riley
Artikel door: Nico Voskamp

Een kerst uit de wolken

[Recensie] Hé, een kerstboek. En die naam, is dat niet die schrijfster …

Helemaal goed. Dit is een kerstboek van de ons helaas te vroeg ontvallen Lucinda Riley. Bekend van de 1000+ bladzijden-romans die ze schreef over de zeven zussen, die in duizelingwekkende aantallen over de toonbank zijn gegaan.

Naast die stoeptegels schreef ze nog een halve boekenplank vol losse titels, waar nu dus dit sfeervolle boekje aan toegevoegd is. Emma en het kerstengeltje is eigenlijk deel 3 van de serie Beschermengeltjes, die ze samen met haar zoon Harry Whittaker maakte, maar het staat natuurlijk prima op zichzelf als kerstboek. De illustraties zijn van Marie Voigt.

Genoeg achtergrond, is het een goed boek? Ja. Best wel. Binnen het genre dan, wat qua jaargetijde verwachtingen schept. Zoals een extra blingbling-verplichting. Daar voldoet de voorkant ruimschoots aan. We zien een sfeervol verlichte kerstboom, een meisje en een jongetje eronder, cadeautjes uitpakkend, en een figuurtje op een wolkje met gouden vleugels dat het tafereel ernstig overziet. De kleuren zijn warm rood, zacht geel en donkergroen. Niks mis mee.

Wordt Vervolgd

De cover meldt dat dit een voorleesboek is – heel nuttig voor gehaaste kopers om tussen de ziljoenen kerstboeken de beslisboom te verkorten.

Als we beginnen te bladeren zien we veel tekst. Dat past prima bij een voorleesboek. De illustraties zijn daarmee verhoudingsgewijs mooi in evenwicht, en ook nog schattig. De menselijke figuren zijn fijn eenvoudig getekend. De kleuren zijn goed: er is donkerte, warm geel, donszachte wolkjes. En op die wolkjes ligt het beschermengeltje zoals je je dat voorstelt: vriendelijk kijkend of het daar beneden wel goed gaat.

Nou nee. Het gaat hartstikke mis daar. Dus Esmee, zoals de beschermengel heet, komt in actie. Dat geeft vaart aan het verhaal en bouwt spanning op. De spanningsboog is goed in elkaar gezet om de luisterende kinderen bij de les te houden. En ook de happy ending is netjes verzorgd.

Moeten we nog meer zeggen? Nee, dit boek maakt alle verwachtingen waar. Ouders, grootouders, juffrouwen en meesters, kleuterschoolleiders, kinderdagverblijfbeheerders, grijp uw kans. Hiermee doet u uw doelgroep een groot plezier. En stiekem uzelf ook.

Ook verschenen op Nico’s recensies en Tiktok

Boeken van deze Auteur:

De zeven zussen 1 - De zeven zussen

Rosa en het vriendschapsengeltje

De zeven zussen 7 - De zevende zus

De zilverboom

De beschermengeltjes 1 - Bram en het droomengeltje