Magie der Berge

Maandag, 1 augustus, 2022

Geschreven door: Anna Eckerl, Dorothee Kern
Artikel door: Evert van der Veen

Bergen: hier reikt de aarde naar de hemel

[Recensie] Het Duitstalige boek Magie der Berge opent met een majestueuze luchtopname van de Drei Zinnen in de Dolomieten. De opname van boven laat deze markante bergtoppen schitterend uitkomen in het imposante berglandschap. Bergen oefenen op veel mensen aantrekkingskracht uit. Het onbereikbare imponeert en fascineert, boezemt ontzag in en daagt uit om door een – vaak inspannende en soms ook gevaarlijke – voettocht te veroveren.

Vanouds zijn bergen ook vaak de plaatsen waar iets bijzonders gebeurt. De ark van Noach strandt op de berg Ararat, God geeft Mozes zijn Tien Woorden op de berg Sinaï, Elia ontmoet God op de berg Horeb, Jezus spreekt de bergrede uit en wordt op de berg door hemelse luister omgeven.

De berg is de plaats waar de aarde dichter bij de hemel komt, waar het hemels onbereikbare iets dichterbij komt, waar God contact zoekt met de mensen. Daarom hebben bergen in vele religies vaak een mythische betekenis, zeker wanneer het om vulkanische bergen gaat. Het onberekenbare natuurgeweld imponeert, maakt mensen klein en doet hen beseffen dat er goddelijke krachten in het spel zijn waartegen zij niet zijn opgewassen.

Dit boek Magie der Berge presenteert alle gebergten op aarde in een geografische opzet waarbij ieder werelddeel kort wordt ingeleid. De foto’s zijn van grote klasse en laten de bergen fraai uitkomen, zeker wanneer ze op royaal, paginavullend formaat zijn afgedrukt. Een aantal foto’s is over twee pagina’s afgedrukt en er zijn ook enkele uitklapbare foto’s.

Pf

Deze foto’s worden vergezeld van informatie over ligging, grootte en het jaar waarin het gebied in de Unesco lijst van werelderfgoed is opgenomen. Vaak gaat het om een provinciaal of nationaal park in het desbetreffende land. Ook is er aandacht voor flora en fauna. Uiteraard ontbreken de bekende bergtoppen en gebergten niet maar het viel mij toch wel dat er vele minder bekende en ook onbekende bergen zijn die evengoed bijzonder de moeite waard zijn.

Eigenlijk zijn alle bergen in dit boek Magie der Berge mooi maar een aantal bergen springt er voor mij toch wel uit:

 • Augustina Island met de gelijknamige berg op dit onbewoonde eiland voor de zuidkust van Alaska, een vulkaan bedekt met sneeuw.
 • Cascade Range, in Brits Columbia en Californië; de foto bestaat uit fraaie witte en blauwe kleuren.
 • De zandduinen van 230 meter hoog ten zuiden Denver zijn dan wel geen bergen maar wel zeer bijzonder.
 • Popocatépell, tussen Mexicostad en Puebla, heeft schitterende donkere kleuren en is een vulkaan.
 • Sangay is een vulkaan in Ecuador die bijna kunstzinnig door wolken is omgeven.
 • Appenzeller, ten zuiden van het Bodenmeer, heeft steile spitsen en is hier vanaf de zijkant genomen, fotografisch gezien een interessant perspectief.
 • Op het eiland Lanzarote bevindt zich Timanfaya, een vulkaan die in de 18e eeuw maar liefst zes jaar actief was en de grootste hoeveelheid lava ooit uitspuwde.
 • Het Hoggar gebergte in het zuiden van Algerije heeft een opmerkelijke rode kleur en is het woongebied van de Tuareq stam. Ook de gebergten in Libië en Niger hebben diezelfde rode kleur.
 • De Tafelberg in Zuid-Afrika komt krachtig over door de fotografische invalshoek.
 • Zhangpye-Danxia in China heeft letterlijk alle kleuren van de regenboog en biedt de aanblik van een schilderij.
 • Kata Tjuta is een groep van 36 kale ronde rood getinte bergen in Australië.

De ene berg is de andere niet: dat lijkt een open deur maar wie de bergen in dit boek ziet, zal dat beamen. De variëteit aan hoogte, steilte, vorm, landschap en kleur is gigantisch en daarom is elke berg weer nieuw. Er zijn bergen in het groen terwijl anderen door sneeuw, gletsjers en meren zijn omgeven.

De bergen in Europa zijn meestal met kleine foto’s afgebeeld. De Mont Blanc is met 4810 meter de hoogste top van de Alpen en bevindt zich op een drielandenpunt van Frankrijk, Italië en Zwitserland. Berchtesgaden, in het zuidoosten van Beieren, wordt ook genoemd. De naam is sinds de Tweede Wereldoorlog beladen omdat zich hier het imposante buitenverblijf van Hitler bevond.

In Azië bevinden zich vele vrij onbekende maar desalniettemin schitterende gebergten waarvan de Mount Everest met 8848 meter zeer bekend is als hoogste bergtop ter wereld.

Verhoudingsgewijs wordt er aan bergen in Nieuw-Zeeland veel aandacht besteed. Zeer bijzonder is de luchtopname van de Ambrym vulkaan op het eiland Vanuatu, één van de eilanden van de Hebriden.

Door middel van dit boek is iedereen in staat om kennis te maken met de vele schitterende bergen die onze aarde rijk is. Je komt op plekken waar je zelf nooit zult zijn!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow