Mama is minister-president

Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Ody Neisingh
Marieke Visser
Nadia Meezen
Artikel door: Rita Pontororing

Jong geleerd…

[Recensie] Een heel toegankelijk, leuk kinderboek waarbij aandacht is voor politiek. Geen saaie opsomming maar een spannend verhaal waarbij er aandacht is voor de procedures die in werking worden gezet als er een groot probleem speelt. Dat probleem is in Mama is minister-president, een hacker die de internetwereld heeft platgelegd.

We volgen Adam, wiens moeder minister-president is, die met zijn klasgenoten en meester Dirk is uitgenodigd in het Torentje. De kinderen maken nu alle stappen mee, die gezet worden bij een probleem waaraan gewerkt moet worden. Van een persconferentie met doventolk tot een debat in de Tweede Kamer.

Politieke begrippen passeren de revue, helemaal opgenomen in het verhaal. Bijvoorbeeld meester Dirk vertelt fluisterend dat er in de Tweede Kamer discussies en gesprekken worden gehouden over onderwerpen waar er verschil van meningen over zijn en waar om de beurt Kamerleden vertellen wat men er van vindt. Dat heet een debat, legt meester uit.

Klasgenoot Ayoub wil thuis een debat voeren met zijn vader over wel of niet bloemkool eten. Let wel, niet met zijn moeder!

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Dit boek biedt heel veel invalshoeken om met kinderen te discussiëren over hedendaagse actuele gebeurtenissen. Als voorbeeld, een persconferentie zoals we dat anno 2021 zien met de minister-president en een tolk.

Demonstreren komt eveneens aan de orde. Als de kinderen in koor roepen: “Wij demonstreren, wij demonstreren,” levert dat veel hilariteit op bij kinderen. En dit is ook weer een kans om te praten over activisme.

Marieke Visser en Ody Neisingh, auteurs van Mama is minister-president hebben heel veel thema’s gelegd in dit boek. Op de site van Rosestories is te lezen dat Visser ervan overtuigd is dat de wereld er beter van wordt als er meer vrouwen hun plek innemen. Neisingh werkt al jaren in de coulissen van het Haagse Binnenhof als lobbyist voor vrouwenrechten, momenteel Women INC.

Stereotype rolpatronen willen zij eveneens tegengaan. Daarom komt het wat vreemd over dat het personage Flappermuis, neergezet als minister van Justitie en baas van politie de kinderen dreigend toespreekt. Maar goed, daar komen wel de straffen vandaan zoals in het boek genoemd wordt. “Dat wordt straf”, als de kinderen voor hem uit van de roltrap wegrennen.

Alle begrippen staan nog eens achter in het boek. De begrippen zijn geformuleerd door ProDemos-Huis voor democratie en rechtsstaat.

De grappige illustraties in het boek zijn van Nadia Meezen. Zij heeft de beschreven situaties leuk omgezet in haar tekeningen.

Een waardevol boek waar je thuis en in de klas veel van gedachten kunt wisselen met kinderen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles