Masterclass spiesjes

Zaterdag, 17 september, 2022

Geschreven door: Julius Jaspers
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Maak ze op de BBQ maar in de grillpan kan natuurlijk ook

[Recensie] Volgens de informatie op de website van Julius Jaspers heeft hij in de afgelopen 15 jaar 10 kookboeken geschreven. Ik dacht dat het er meer waren want ze verschijnen zo regelmatig dat het bijna niet bij te houden is. Veel van zijn boeken zijn BBQ-boeken. Als laatste verscheen Masterclass Spiesjes dat 70 recepten bevat die eerder in zijn andere kookboeken zijn verschenen. Wie alle boeken van Julius Jaspers heeft zal misschien denken dat dit boek voor hem/haar overbodig is. Dat is niet zo want het is verdraaid handig om alle recepten voor spiesjes bij elkaar te hebben.
Na een korte inleiding over grillen, temperaturen, de hardware en nog wat tips gaan we aan de slag.

In het stukje over grillen zegt Julius Jaspers dat het eigenlijk niet uitmaakt wat voor BBQ je gebruikt. Je kunt zelfs de grillpan uit de kast halen. Dat is fijn want hij gebruikt zelf een Japanse BBQ (een shichirin) met Japanse houtskool (binchotan) maar dat heeft niet iedereen. Zo mogen wij in ons huis geen BBQ met open vuur op het balkon gebruiken en dat geldt voor veel appartementen, maar we hebben wel een Lotus BBQ want dat mag dan weer wel. Met veel plezier zullen we veel van de spiesjes uit het boek maken. We zijn niet van die grote eters dus een paar verschillende spiesjes op de grill en wat bijgerechten en/of sausjes erbij en klaar zijn we.

We zien spiesjes van vlees, groente, vis en vegetarisch en van combinaties. Bij ieder recept staat een foto en dat is handig want dan kun je ook zien hoe Julius zo’n spiesje maakt. Je ziet dan ook de handigheidjes zoals bijvoorbeeld bosuitjes of groene asperges die je op twee stokjes rijgt. Zo kun je ze makkelijker draaien.
Het is natuurlijk lekker om van alles wat te maken. Bijvoorbeeld spiesjes aardappeltjes met knoflook en rozemarijn, spiesjes uien met mosterd en honing, tonijn met tijm en peper, gyrosballetjes, ossenhaasspiesjes met tosazu (een saus die je zelf maakt) en als dessert ananas met vanille.

Vrijwel alle spiesjes kun je ook in de grillpan maken dus je hoeft nooit bang te zijn dat je etentje in het water valt als het onverwacht gaat regenen. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om spiesjes te maken en die bij het avondeten (of een warme lunch) te serveren. Zo zie ik het wel gebeuren dat we de varkensschouder met Parmezaanse kaas maken. Heerlijk met gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes met knoflook. Je krijgt hier en daar ook iets extra’s bij de recepten. Zo zien we bij de Ayam sambal het recept voor een hele snelle homemade sambal. En bij de Vietnamese buikspekspiesjes staat de spicy redeye mayonaise van David Chang.
Deze Masterclass spiesjes van Julius Jaspers staat vol met lekkere recepten waarmee je alle kanten op kunt.

Kookboeken Nieuws

Andere delen in deze Masterclass reeks zijn BBQ, Groente op de BBQ, Cakes, Dips, Desserts en Cocktails.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Spiesjes