Mees Kees Hoppa!

Zaterdag, 8 februari, 2020

Geschreven door: Mirjam Oldenhave, Rick de Haas
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

Meelopen op de basisschool

[Recensie] In Mees Kees Hoppa! leven we door de ogen van Tobias mee met groep 6b van Mees Kees. We leren Mees Kees kennen als de leraar die je ieder kind toewenst: begripvol, open voor uitdagingen, gericht op de groei van iedere leerling en gezellig. En hoewel Mees Kees nog geen ‘volleerd’ leraar is (hij is stagiair) zijn de kinderen uit groep 6b dol op hem.

Tobias vertelt hoe het er aan toe gaat in groep 6b. Als lezer beleef je zijn emoties en gedachten mee en onderga je leuke, lieve, nieuwe en spannende momenten die de klas meemaakt.

Wanneer het schoolhoofd Dreus een fancy fair aankondigt mag iedere groep iets leuks bedenken waar de ouders naar komen kijken en waarvoor ze moeten betalen.  Het geld dat ze daarmee inzamelen gaat naar de Voedselbank.

Groep 6b besluit een circus te organiseren met allerlei leuke acts. Ze krijgt daarvoor hulp van de tuinman. Maar dan gebeurt er iets waardoor de uitvoering van groep 6b gevaar loopt.

Yoga Magazine

Ook in dit boek van Mees Kees passeren weer op een hele natuurlijke manier belangrijke thema’s uit het basisonderwijs: dyslexie, ADHD, pesten, schooltuintjes, onzekerheid en verliefdheid, schaamte en vriendschap. Daarnaast komen in dit boek ook de thema’s armoede, eenzaamheid, depressie en de lerarenstaking voorbij. Allemaal op een voor kinderen te begrijpen wijze.  

Weer een fijn boek van Mirjam Oldenhave dat ondanks de ‘grote’ thema’s ‘klein’ blijft, dicht bij huis en daardoor veilig. Het boek heeft heerlijke illustraties van Rick de Haas. De kleuren spetteren van de bladzijden.

Ik ben benieuwd of ook dit boek weer aanleiding zal zijn voor een verfilming. Eerder verschenen er rond de boekenreeks (tussen 2006 en 2016 verschenen er 10 boeken in deze reeks) vier films (Mees Kees (2012); Mees Kees op kamp (2013); Mees Kees op de planken (2014) en Mees Kees langs de lijn (2016)) en een televisieserie (2017).

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: