Meester Spion

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: Tjerk Noordraven, Almée Jongh
Artikel door: Rita Pontororing

Geheimhouding gevraagd

[Recensie] Groep 6 is maar wat blij als ze eindelijk een eigen meester krijgen. Maar dat er iets met de nieuwe meester is, dát merken ze al vrij vlot. Het leek bijvoorbeeld of hij niet wist wat een lesrooster is. Hij vraagt de klas of iemand kan vertellen wat topografie is. Als lezer zie je ook al snel een aantal versprekingen staan.

Op zoek naar muizenkeutels???
Als klap op de vuurpijl ziet Elif dat meester bovenop een tafeltje staat en met een apparaatje langs het plafond beweegt. Hij vertelt dat hij muizenkeutels zoekt als Elif hem betrapt. Ze beschrijft het apparaat aan haar klasgenoten. Flo, de ik-figuur tekent het apparaat volgens de beschrijving van Elif. En nu denkt iedereen dat het een afluisterapparaat is.

Dat is wel schrikken. Wat is de meester allemaal van plan. Ze  moeten hem ontmaskeren, dat staat vast. Ze bedenken een plan en dat lukt.

Geheimhouding gevraagd
Gelukkig geeft Meester toe. Hij was een SPION. En hij kan dat ook bewijzen. Met zijn ring die hij tegen het stuur van zijn auto houdt, zien de kinderen zijn auto veranderen. Een “JamesBond” achtige verandering. Net zo spectaculair als de scenes in die films, en net zo spannend beschreven hoe de auto transformeert in een soort wapen.

Voor zijn openheid vraagt Meester de kinderen om geheimhouding. Hij loopt namelijk wel gevaar.

Spionnenlessen
Natuurlijk willen ze met z’n allen het geheim van meester niet aan anderen vertellen. Maar voor wat hoort wat. Meester moet de klas beloven dat hij hun naast gewone les, Spionnenles gaat geven. Alle trucjes en geheimen willen ze weten. Wie weet kunnen ze later ook spion worden.

Meester Spion boeit van het begin af aan. Door de versprekingen die je leest, weet je ook dat er iets niet klopt aan de nieuwe meester. Het boek leest weliswaar heel vlot en de taal zal kinderen aanspreken bijvoorbeeld; OMG! NERD ALERT, gadget.

Ook de aankondigingen van de hoofdstukken is op een leuke wijze verwerkt. Daarnaast zijn er de codes die gekraakt moeten worden. Meester wijdt de kinderen daar ook over in. Tjerk Noordraven heeft met Meester Spion een lekker vlot te lezen boek geschreven. Met de nodige grapjes en echte spionnenacties. Aimée de Jongh leukt het verhaal op met kleine zwartwit tekeningen.

Achterin het boek staan de hoofdpersonen uitgetekend.

Meester Spion is een toegankelijk boek en ook nog spannend. Leuk geschreven, kleine vlotte tekeningen, prettig lettertype. En met een vleugje romantiek. Het is wel een heel dik boek voor 9+.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Technisch Weekblad