Meisjes

Zaterdag, 15 augustus, 2020

Geschreven door: Lauren Ace, Jenny Lovlie
Artikel door: Katelijne van Alem

 “Samen en ieder voor zich groeiden ze op tot wie ze zouden worden”

De auteur

[Recensie]  Lauren Ace heeft dit boek onder andere opgedragen aan haar vriendinnen en aan alle sterke vrouwen die haar hebben gemaakt tot wie zij nu is. Lauren komt uit Zuid-Wales, studeerde Drama aan de Universiteit van Exeter en woont nu in Londen, waar ze tien jaar in de uitgeverij heeft gewerkt. Lauren, een bekroonde publicist, zorgde voor Julia Donaldson tijdens haar ambtsperiode als Children’s Laureate en leidde campagnes voor Wereldboekendag en de aankondiging van Chris Riddell als Children’s Laureate. De meisjes is haar eerste prentenboek. 

De illustrator

Jenny Lovlie is een Noorse illustrator uit Cardiff, VK. Ze is opgegroeid in Noord-Noorwegen op Ekkerøy, een klein schiereiland dat uitsteekt in de Barentszzee, waar ze het eerste kind was dat in 12 jaar werd geboren.
De zomers bracht ze door in de vrije natuur onder de nooit ondergaande zon. Ze is naar Londen verhuisd om Illustratie & Animatie te studeren aan Kingston University, en is in 2014 afgestudeerd met een BA Hons. Ze haalt inspiratie uit de wilde landschappen van Scandinavië, Scandinavische folklore en Scandinavisch design. Ze gebruikt graag gedurfde kleuren, interessante texturen en sterke vormen bij het creëren van landschappen, mensen en dieren. Ze is gefascineerd door de sterke band tussen mens en dier en de link tussen mens en natuur.

Verhaal

Trouw

Er was eens een boom waaraan kleine meisjes groeiden…
Vier meisjes ontmoeten elkaar onder een appelboom en planten het zaadje voor een levenslange vriendschap. Volg hen door de jaren heen, waarin ze opgroeiden tot vrouwen.

Opgroeien

Heb jij vrienden of vriendinnen om je heen waarvan je denkt dat je er heel oud mee zal worden? Leuk om het hier samen over te hebben! Wat gaan jullie later doen, welk beroep bijvoorbeeld en ga je zelf ook kinderen krijgen?

Vriendschap

Vriendschap blijft altijd een mooi onderwerp om bespreekbaar te maken. Het boek is op veel manieren te gebruiken, thuis en in de klas. Je kunt het hebben over groepjes vriendinnen, een beste vriendin of bijvoorbeeld de vrienden van je moeder. Het is natuurlijk wel vooral op meisjes gericht, maar desalniettemin ook leuk om te lezen met jongens. De onderwerpen vriendschap en verbondenheid zullen ook jongens herkennen!

Vormgeving

Wat een prachtig boek! De illustraties zijn heel modern en zien er toch ook retro uit. Het spreekt kinderen (en ook volwassenen) vast en zeker aan om naar te kijken. Erg mooi dat de meisjes zo verschillend zijn, dat maakt het extra leuk om te lezen. Het verhaal is redelijk uitgebreid, daardoor wel prettig om in delen te lezen. Ook heel erg leuk om in huis te hebben met een meidengezin!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles