Mezze

Zaterdag, 1 februari, 2020

Geschreven door: Salma Hage
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Om nog jarenlang plezier van te hebben

[Recensie] Het stevige grote kookboek Mezze. De lekkerste gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten begint met een voorwoord van de kok en schrijfster Salma Hage. In dat voorwoord legt zij het begrip Mezze uit en wat zij daaronder verstaat. Mezze staat wat haar betreft voor ‘eten delen’ en dat doe je met een tafel vol met kleine gerechtjes. Iedereen kan zelf nemen wat hij lekker vindt. Salma Hage (1942) is geboren in Libanon en kwam in de jaren zestig naar Engeland. Daar werkte ze haar hele leven als kok in restaurants. Thuis kookte ze Libanees en ze schreef een aantal kookboeken over deze keuken waarvan sommigen zeggen dat het de beste keuken ter wereld is.

In Mezze begint Salma met een aantal menusuggesties die antwoord geven op de vraag: Wat zet je dan allemaal op tafel en wat past bij elkaar?
Daarna krijgen we wat basisrecepten voorgeschoteld zodat we zelf kruidenmengsels kunnen maken maar ook gekruide wortels in het zuur en met kurkuma ingemaakte bloemkool en een aantal overheerlijke dressings. Daarna volgen de hoofdstukken Dips en hapjes, Salades, Groenten, Gevuld en gebakken, Granen, peulvruchten en rijst, Brood en baksels, Zoetigheden en als laatste Drankjes.

Een lange rij heerlijkheden trekt aan je voorbij. Soms wat bewerkelijk maar vaak simpel en snel. Van Olijven met ingelegde citroen en laurier tot Krokante artisjokharten met za’ataraioli. Zoete aardappelkoekjes met harissa, Roerei met zalm en bietjes, Knolselderij met geroosterde specerijen of Taartjes met rokerige aubergine en koriander. Alhoewel het in Libanon niet gewoon is om met een zoet dessert af te sluiten krijgen we toch een behoorlijk aantal recepten voor zoete heerlijkheden. Die zijn veelal voor bij de thee en koffie maar dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Arabische koffiemousse lust ik wel iedere dag. De pistachecake met granaatappelpitten en de Tahinibrownies kunnen niet anders dan heerlijk zijn.

Je kunt ervoor kiezen om de tafel vol te zetten met kleine gerechtjes maar vaak lenen de recepten zich er uitstekend voor om als gerecht in een wat grotere hoeveelheid te maken zodat je maar een paar schalen op tafel hebt. Van vrijwel alle gerechten zien we een foto van het eindresultaat. Alleen daarvan ga je al watertanden. Wil je meer lezen over Salma Hage en een paar recepten zien bezoek dan haar website.

Trouw

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

De souk

Auteur:
Salma Hage
Categorie(ën):
Kookboeken

Mezze

Auteur:
Salma Hage
Categorie(ën):
Kookboeken

Mezze