Mia en de bibliotheekhond

Zaterdag, 22 december, 2018

Geschreven door: Lisa Papp
Artikel door: Katelijne van Alem

Bonnie leert me dat het niet erg is om langzaam te lezen

De auteur en illustrator

[Recensie] Lisa Papp ontdekte het voorlezen aan honden tijdens een project in haar lokale bibliotheek en vond het meteen geweldig. Ze wilde het graag delen. Ze woont met haar man en drie katten in Pennsylvania. Als kind tekende ze al graag dieren. Ze is illustrator voor allerlei boeken en kaarten. Ze heeft een opleiding in New York gedaan aan de duCret School of Art om allerlei tekenstijlen eigen te maken.

Achterflaptekst

“Mia vindt lezen NIET leuk.
Ze houdt niet van boeken.
En ook niet van strips.
Zelfs de smaken op de kaart van de ijscokar wil ze niet lezen.

Boekenkrant

Maar dan mag ze Bonnie de bibliotheekhond iedere week gaan voorlezen. Bonnie vindt het helemaal niet erg als Mia over woorden struikelt. En als je niet bang meer bent om fouten te maken, is lezen eigenlijk best leuk!

Een prentenboek om je zelfvertrouwen te vergroten.”

Verhaal

Mia houdt niet van lezen. Hardop lezen vindt ze al helemaal niet leuk, haar juf zegt steeds dat ze niet moet opgeven. Mia heeft nog nooit een sterrensticker van de juf gekregen, alleen maar hartjesstickers die betekenen dat ze niet op moet geven. Maar Mia wil een sterrensticker. De hele week probeert ze beter te lezen, maar het lukt niet. Op zaterdag gaat Mia met haar moeder naar de bibliotheek, waar iets heel bijzonders is. Mia mag hond Bonnie voorlezen! Voor Bonnie is het veel fijner, Bonnie lacht haar niet uit, is geduldig. Langzaam raakt Mia haar zenuwen kwijt…

Vormgeving

Een heerlijk boek. De tekeningen zijn zacht en vriendelijk, mooi uitgewerkt. Zachte kleuren op de achtergrond, en de illustraties zijn de ene keer vormgegeven in een klein vierkant en vervolgens paginavullend. Ze spreken aan en worden prima afgewisseld met de tekst. Deze is goed voor te lezen en daarna zelf te lezen.

Er staan in het boek veel verschillende kinderen, waardoor je je ook goed kunt herkennen in één van hen.

Thema

Veel kinderen vinden het spannend om voor te lezen. En helaas reageren andere kinderen daar vaak ook op. Dit boek kan helpen dit onderwerp bespreekbaar te maken in de klas of met je eigen kind. Zo kun je het ook hebben over fijne plekken om te lezen en aan wie je graag wilt voorlezen. En wat voor een verhalen je fijn vindt om te kunnen lezen! Je zou zelfs ook hartjes- en sterrenstickers kunnen gebruiken.

Misschien zijn er in de buurt ook nog wel honden die graag voorgelezen worden. En heel leuk om samen naar de bibliotheek te gaan!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

 

Boeken van deze Auteur:

Mia en de asielhond

Mia en de bibliotheekhond