Mijn leven als mens

Dinsdag, 24 mei, 2022

Geschreven door: Joke van Leeuwen
Artikel door: Saskia Van Bastelaere

Blik terug vanuit het hiernamaals

“’Gisteren ben ik doodgegaan, onverwacht en banaal, met mijn hoofd op de harde tegelvloer die een optische illusie vormt van kubussen.’ Zo begint de achttienjarige Dinka vanuit het hiernamaals te vertellen. Al meteen komt ze daar haar bij de geboorte overleden tweelingzusje tegen, dat ze altijd heeft gemist. Samen zien ze hoe Dinka’s korte leven verliep, in de schaduw van haar dode zusje en op de drempel van de nieuwe eeuw. Hoe ze verliefd wordt op Mier, een werelds meisje met een instabiel verleden. Als blijkt dat Dinka’s naïeve vertrouwen is geschaad, neemt ze het heft in eigen handen.”

“Mijn leven als mens is een roman over het leven zelf, met humor en hartzeer, over verraad en vertrouwen, over hechten en loslaten. Joke Van Leeuwen op haar best.”

[Recensie] Joke Van Leeuwen (1952) schrijft proza en poëzie, is illustrator en performer. Haar romans worden lovend ontvangen: Alles nieuw werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De onervarenen voor de Libris Literatuur Prijs en Feest van het begin werd bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Dinka kijkt vanuit het hiernamaals naar beneden. Ze heeft ondertussen daarboven haar zusje gevonden. Ze was namelijk deel van een Siamese tweeling. Haar zusje overleefde de scheiding niet en haar hele jonge leven stond Dinka in haar zusjes schaduw. Ze draagt zelfs haar kleren, de ‘s’ van Dinska is netjes weggeborduurd.

Foodlog

Dinka blikt terug op haar jonge leven. Je wil als lezer ook te weten komen waarom ze zo jong overleden is en wat er precies is gebeurd. Je komt te weten dat ze niet begrepen wordt door haar ouders, dat ze verliefd wordt op misschien net wel de foute vriendin en dat ze worstelt met wie ze zelf is. De ietwat zweverige moeder, de zakelijke vader, de wereldse vriendin en het veel te vroeg gestorven zusje. Ze dragen allemaal bij aan dit verrassende verhaal.

Het verhaal wordt vanuit een originele invalshoek verteld. Het beeldend taalgebruik, de vlotte schrijfstijl en de mooie humor zorgen voor een erg prettige leeservaring. Ik genoot ook erg van de soms poëtische zinnen.

Ik hoop dat er nog meer van zulke romans volgen. Ik kijk er naar uit.

Eerder verschenen op Boekensite Gent