Mijn vader woont in het tuinhuis

Vrijdag, 16 oktober, 2020

Geschreven door: Jacques Vriens
Artikel door: Ramona van den Berg

Goed uitgewerkt verhaal geeft mooie inkijk in het gezin in problemen

[Recensie] Ik was blij verrast om te lezen dat Jacques Vriens met een nieuw kinderboek kwam. Ik heb vroeger de boeken van Meester Jaap, de bende van de Korenwolf en Achtste groepers verslonden. Ik heb zelf ook gescheiden ouders en was wel benieuwd hoe dit thema zich in dit verhaal zou ontwikkelen.

De titel van dit verhaal vinden wij hilarisch. Britt gaf al meteen aan dat papa toch niet in het tuinhuis kan gaan wonen, mam? De cover is vrolijk van kleur. Je ziet iemand met een hele hoge stapel verhuisdozen voor een deur staan. Heel leuk gedaan.

We lezen dit verhaal vanuit de tweeling Joeri en Lara. Zij zijn twaalf jaar en zitten in groep acht. Alles gaat ze goed af, ze hebben vrienden, kunnen het goed samen vinden en hebben het gezellig thuis.  Op een zondag zitten ze met het gezin na het middageten lekker aan het toetje wanneer Maud en Vincent, de ouders van de tweeling, vertellen dat ze uit elkaar gaan.  Dit slaat natuurlijk bij beide kinderen in. Want het gaat toch allemaal goed? En waarom gaan ze uit elkaar?

Wat ik mooi vind in dit boek is dat Jacques Vriens ook het deel van de ouders uitwerkt. Je leest de gesprekken die vader en moeder hebben met Joeri en Lara over waarom ze gaan scheiden. Het wordt op een kinderlijke manier gebracht.

Boekenkrant

De humor die de schrijver toevoegt aan het verhaal maakt het een genot om te lezen. Hieronder lees je een zin uit het verhaal nadat pap en mam verteld hebben dat ze uit elkaar gaan en de kinderen hierop hebben gereageerd.

“Pap keek of hij een kakkerlak had ingeslikt en we hoorden mam een beetje snuffen.”

Je leest ook over het feit hoe een huisdier steun kan geven als je verdrietig bent. Ze hebben namelijk een kat als huisdier genaamd Muts. En het lukt de kat om ervoor te zorgen dat Joeri zijn woede kon laten verdwijnen door alleen al bij hem op schoot te gaan liggen en zijn ‘motor’ aan te zetten.

In het verhaal komt naar voren dat er meerdere kinderen in groep acht zitten waarvan de ouders gescheiden zijn. Ze kunnen hier met elkaar over praten en ook tips geven. Juffrouw Jannie begeleidt hen hierin goed als je het mij vraagt. Ze laat ze uitpraten maar probeert ze ook een beetje de goede kant op te duwen, door niet meer zo boos te blijven denken. Ook wordt er aandacht besteed aan de meningen van de opa’s en oma’s betreffende de scheiding. Maar ook hier heeft Vriens er weer een humoristische draai aan gegeven. Opa Toon is niet op zijn mondje gevallen en laat goed merken wat hij ervan vindt.

“Kinderen, jullie ouders zijn een stel labbekakken.’ Dat was een grappig opa-woord van vroeger. ‘En wat er ook gebeurt,’ ging hij verder,’ hoe raar jullie ouders ook doen, wij blijven jullie opa en oma.”

Wat me vooral opvalt in dit verhaal is dat ieder kind er anders mee omgaat dat ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Je leest over de vriendschappelijke manier maar ook over een echte vechtscheiding. Ben je benieuwd wat voor scheiding de ouders van Joeri en Lara hebben? Dan kan ik je alleen maar aanraden om dit boek te lezen.

Het verhaal gaat niet alleen over het scheiden van ouders. Ook thema’s als vriendschap en verkering komen aan bod. Thema’s die ik echt vind passen bij groep acht. Termen als rechter, mediator en kinderplan komen naar voren en worden door Vriens allemaal goed uitgewerkt. Je leest ook dat hij zelf een kind van gescheiden ouders is.

Het verhaal is goed uitgewerkt. Je krijgt een mooie inkijk in het gezin en hoe ze alle obstakels aangaan. Een boek met een thema dat zeker van deze tijd is met de nodige dosis humor aan ons gegeven.

Eerder verschenen op Perfecte Buren