Mijn vele gezichten

Maandag, 19 juli, 2021

Geschreven door: Tess Sharpe
Artikel door: Sanne Jakobs

Met ingehouden adem en af en toe tranen in mijn ogen heb ik dit boek gelezen

[Recensie] Trigger warning: In dit boek komen de volgende onderwerpen aan bod: emotionele mishandeling, seksuele mishandeling, fysieke mishandeling, seksueel misbruik bij kinderen, geweld en moord.

Nora is niet altijd Nora geweest. Eigenlijk heet ze ook geen Nora. Ze heeft verschillende namen gehad die hoorden bij andere personages. Elke keer was zij een ander persoon.

Wanneer Nora met haar vriendin Iris en haar ex-vriendje Wes geld wil storten bij de bank, wordt de bank overvallen door twee mannen. De overvallers willen de baas spreken, maar die heeft toevallig net een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis. De overval draait uit op een gijzeling.

Nora probeert samen met Iris en Wes een plan te bedenken om levend uit de bank te komen. Tijdens het bedenken van die plannen, blikt Nora terug op haar leven dat ze samen met haar moeder had.

Yoga Magazine

Naarmate het verhaal vordert, kom je er als lezer achter wat Nora heeft gemaakt tot wie ze nu is, wat ze heeft meegemaakt en wat ze heeft moeten doen. Met ingehouden adem en af en toe tranen in mijn ogen heb ik dit boek gelezen. Sharpe heeft de gave om de lezer zich helemaal in Nora te laten verplaatsen en haar emoties mee te kunnen voelen. Daarnaast schrijft Sharpe in heel duidelijke taal, precies de manier waarop jongvolwassenen praten en zich uitdrukken, waardoor het allemaal heel begrijpelijk is en vlot leest.

De spanning in dit boek zit in de delen die zich afspelen in de bank. Door de afwisseling van het verleden en het heden leest het heel fijn en wordt het niet té emotioneel.

De indeling van het boek is heel prettig. Voor ongeveer 1/3e bestaat het uit grijze bladzijden. Hierin wordt het verhaal van de andere personages die ook ooit Nora waren, verteld. Deze grijze bladzijden komen tussen het ‘gewone’ verhaal voor en vormen samen haar verleden. Hierdoor kom je er langzamerhand achter waarom Nora is zoals ze is en waarom ze heel terughoudend is in het vertellen van haar verhaal.

Het klinkt gek om te zeggen dat ik genoten heb van het verhaal omdat het zo heftig is. Ik ben erdoorheen gevlogen en heb me regelmatig verbaasd over de gebeurtenissen. Ik kan het aanraden aan iedereen die zich een keer wil verplaatsen in iemand die te maken heeft gehad met een vorm van mishandeling of misbruik. Het is fictie (en dat is duidelijk te te merken aan bepaalde acties die Nora en haar vrienden uitvoeren tijdens de gijzeling), maar toch zou dit boek goed passen in een klaslokaal, voor jong(volwassenen) en oud. Ik heb er in elk geval veel van geleerd, zoals het kunnen herkennen van fysieke mishandeling.

Tijdens het lezen van boeken maak ik aantekeningen waarmee ik later de recensie kan schrijven. De aantekeningen voor dit boek beslaan maar een half A4’tje waarop niets negatiefs staat. Ik kan ook niets bedenken wat ik graag anders had willen zien of wat me tegenviel. Dit boek krijgt van mij dan ook vijf dik verdiende sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Mijn vele gezichten

De onversneden waarheid