Mission Command

Dinsdag, 28 februari, 2023

Geschreven door: Paul Schmidt
Artikel door: Hanneke van de Water

Het leger als inspiratie voor managenen van bedrijven

[Recensie] Het is voor een ondernemer, en feitelijk voor elke leidinggevende, noodzakelijk om snel en effectief in te spelen op de snel veranderende omgeving en om te bereiken dat de organisatie, zowel voor jouw opdrachtgevers als voor de medewerkers, aantrekkelijk en enthousiasmerend is.

Het leiderschaps- en samenwerkingsconcept dat aan Mission Command ten grondslag ligt is ontwikkeld in het leger waar leiderschap en samenwerking de basis zijn om onder risicovolle en snel veranderende situaties resultaten te behalen. Waarom het leger? Dat is toch één en al hierarchie? Auteur Paul Schmidt, zelf met een achtergrond als beroepsofficier, toont in ‘Mission Command’ aan dat dat geheel anders ligt. In het leger zijn juist mensen actief die hun werk met bezieling uitvoeren omdat zij van hun leidinggevenden verregaande vrijheid van handelen krijgen mét de bijbehorende bevoegdheden.

In dat laatste –die verregaande vrijheid van handelen, ofwel vertrouwen- schuilt een groot deel van het succes van dit concept. Medewerkers krijgen de vrijheid zelfstandig besluiten te nemen waardoor zij bedrijfsdoelen realiseren en dus hun talenten optimaal weten te benutten. Dat blijkt op te leveren dat zij hun werk met plezier doen en ze trots zijn op hun bijdrage aan de organisatie.

Uitvoernde besluitnemer
Het concept is bewezen effectief en dat is op zich logisch. Het is tenslotte veel bevredigender om je vrij te kunnen bewegen en noodzakelijke besluiten te kunnen nemen. Natuurlijk is het nog altijd aan de laag boven de uitvoerende besluitnemer om in te grijpen wanneer er iets verkeerd dreigt te gaan, maar de vrijheid is er wel in verregaande mate en dat maakt het werken in een dergelijke situatie een stuk aantrekkelijker dan werken in een omgeving waar voor elk (eenvoudig) besluit eerst een leidinggevende geraadpleegd dient te worden.

Het Weer Magazine

Mission Command helpt de leidinggevenden in een dergelijk ingerichte organisatie om zich te ontwikkelen. Het laat zien hoe je een team ‘bouwt’ met mensen die dit vertrouwen aankunnen. Over welke kwaliteiten deze mensen moeten beschikken en over het belang van diversiteit. Hoe geef je jouw mensen die vrijheid, hoe spreek je hen aan op hun gedrag indien dat nodig blijkt en hoe ga je –in het uiterste geval- om met exitgesprekken? Kortom, hoe vind je de balans in het geven van die vrijheid en het noodzakelijke stuk sturing? De auteur doet dat aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden, de diversiteitsmatrix en het vertrouwenskwadrant.

Mission Command zet het vooroordeel van de hierarchische omgeving van het leger, totaal op zijn kop. Wanneer u het concept van dit boek in de praktijk weet te brengen, dan zal een effeciente en effectieve organisatie met bevlogen medewerkers uw opbrengst zijn. Een aanrader! Schmidt, zelf met een achtergrond die zich afspeelde in het leger, weet zijn verhaal op bevlogen wijze over het voetlicht te brengen en doet dat bovendien in een toegankelijke schrijfstijl.

Eerdere verschenen op Hanneke Tinor-Centi