"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Monumentaal

Donderdag, 20 januari, 2022

Geschreven door: Kerstin Majewski
Artikel door: Evert van der Veen

Een reis door wereldwijde architectuur

[Recensie] Het boek Monumentaal valt allereerst al op zijn door royale formaat en gewicht en de inhoud is daarmee geheel in overstemming. In het boek zijn 168 monumenten uit alle werelddelen opgenomen, van 10.000 voor Christus tot de allernieuwste eigentijdse architectuur.

De foto’s zijn van hoge kwaliteit en vaak vanuit een verrassend perspectief genomen waardoor je met heel andere ogen naar een gebouw kijkt. Je moet je soms echt even oriënteren omdat de invalshoek totaal anders is maar dat maakt het juist boeiend om te zien. Alleen drone-fotografie is er niet toegepast, dat had hier en daar nog een extra dimensie kunnen toevoegen zoals bij Mont St Michel in Bretagne bijvoorbeeld.

De monumenten zijn historisch ingedeeld: het eerste in dit boek is Göbekli Tepe in Turkije, een bedevaartsoord van pilaren dat dateert uit 10.000 voor Christus. Verder zijn er veel monumenten uit Egypte: de piramides en sfinx van Gizeh, de tempels van Luxor, Karnak en Aboe Simbel.

Ieder monument is voorzien van korte informatieve teksten en zo komen er veel bekende gebouwen voorbij die bekend zijn van toeristische reizen zoals de Akropolis in Athene, het Forum Romanum, het Colosseum en de Sixtijnse kapel in Rome, Petra in Jordanië, de Heilige Grafkerk in Jeruzalem en de Hagia Sophia in Istanbul. Het is slechts een greep uit de vele bekende gebouwen die in dit boek zijn opgenomen.

Boekenkrant

Er komen opvallend veel kerkgebouwen voor in Monumentaal zoals de kathedraal van Canterbury in Engeland, de Dom van Aken in Duitsland, de kathedralen van Straatsburg en Chartres in Frankrijk om maar enkele van de meest bekende te noemen. Er zijn ook diverse kathedralen in Moskou afgebeeld die weer een geheel eigen, oosters-orthodoxe sfeer hebben met veel fresco’s en iconen. Bijzonder zijn de rotskerken van Lalibela in Ethiopië uit de 12e eeuw.

Daarnaast zijn er veel moskeeën in Saoedi-Arabië en tempels in Azië maar ook het kasteel van koning Edward I in Gwynedd, in Engeland en het kasteel van Versailles in Frankrijk zijn in dit boek opgenomen evenals het stadje Carcassonne in Frankrijk. Bijzonder qua locatie is Machupicchu in Peru, een Inca stad die hoog in het Andes gebergte ligt.

Verder zijn er meerdere operagebouwen te zien: Garnier in Parijs, Bayreuth in Duitsland en het Scala theater in Milaan. Ook regeringsgebouwen komen voor: het Capitool in Washington uit eind 18e eeuw en het parlementsgebouw in Boedapest uit eind 19e eeuw. Uit de 20e eeuw zijn er het opera house van Sydney in Australië en de operagebouwen Guangzhou en Zhuhai in China.

Er is meer opvallende moderne architectuur: het Guggenheim museum in Bilbao, de Golden Gate Bridge in San Fransisco en diverse hoge torens waarvan Burj Khalifa in Dubai met 832 momenteel de hoogste is.

Zo biedt dit boek een fraai scala aan monumenten van zeer diverse aard en is het een mooie verkenning in architectuur door de eeuwen heen. Monumentaal is een prachtig boek om op tafel te leggen en door te bladeren want de foto’s zijn een lust voor het oog. Dit boek is dan ook een boeiend en verrijkend bezit!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles