Moord in de wijk

Zaterdag, 14 december, 2019

Geschreven door: Hilde Vandermeeren
Artikel door: Paula van Mourik

Meegesleept door een Vlaamse buurt-thriller

[Recensie] Rita, een gepensioneerde schooljuf, slijt haar dagen met het werken in haar moestuintje. Ze is een beetje eenzaam. Man en kinderen heeft ze nooit gehad en nu ze niet meer werkt, mist ze de gesprekjes met de kinderen uit haar klas. En daarom praat ze maar een beetje tegen de groenten in haar tuin.

Op een dag vertelt Rita’s buurman Abu dat er een moord is gepleegd in hun normaal zo rustig wijkje. Al snel wordt Abu, die afkomstig is uit Afghanistan en nog niet zo heel lang bij Rita in de straat woont, als verdachte aangezien.

Op eigen houtje

Toen Rita nog juf was, kon zij al niet goed tegen pesten. Ze kan het nu dan ook niet uitstaan dat haar buurtgenoten Abu zien als de moordenaar. Rita besluit om op eigen houtje, samen met Abu, de echte moordenaar op te sporen. 

Moord in de wijk is een kort verhaal, geschreven door één van de meestbekroonde Vlaamse thrillerschrijfsters Hilde Vandermeere (1970). Het boek maakt deel uit van een serie makkelijk leesbare boeken, de zogeheten Wablieft boeken. Speciaal geschreven voor beginnende volwassen lezers. 

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Zoektocht naar de dader

De schrijfstijl is eenvoudig: korte zinnen en korte hoofdstukken. Geen moeilijke woorden en de dialogen zijn simpel. Desondanks is het verhaal voor gevorderde lezers zeker een aanrader. Alhoewel het niet heel spannend is en de ontknoping geen verrassing is, weet Hilde Vandermeere de lezer mee te slepen in de zoektocht van Rita en haar buurman Abu naar de dader. Dankzij de beeldende manier van schrijven, waan je je als lezer al vanaf de eerste zin in de moestuin van Rita en voelt het alsof je één van de buurtbewoners uit de wijk bent.

Een klein minpunt: de dikte van het boek. Geoefende lezers hebben het zo uit. En dat is jammer, want het liefst wil je helemaal geen afscheid nemen van Rita, die aan het eind van het verhaal alweer op zoek is naar een ander misdrijf om op te lossen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: