Kate Linville 2 - Moordenaar

Dinsdag, 16 november, 2021

Geschreven door: Charlotte Link
Artikel door: Jeannie Bertens

Een heerlijke dikke pil van ruim zeshonderd bladzijdes

[Recensie] Moordenaar is het tweede deel uit een politieserie met rechercheur Kate Linville en hoofdinspecteur Caleb Hale in de hoofdrol. Eerder verscheen Leugenaar waarin de moord op de vader van Kate opgelost moest worden.

Kate woont en werkt nog steeds in Londen; zowel in haar privéleven als op haar werk is ze eenzaam. Ze voelt zich niet gewaardeerd in haar baan als rechercheur bij Scotland Yard maar ze voelt ook geen behoefte om terug te keren naar Noord-Engeland waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Inmiddels is het drie jaar geleden dat Richard Linville, de vader van Kate, overleed. Ze heeft zijn huis nog steeds niet verkocht, maar wel gemeubileerd verhuurd.

Nu komt er een telefoontje van de buurvrouw die een oogje in het zeil houdt bij het huis, ze heeft de huurders al een tijd niet gezien en ze vermoedt dat er iets aan de hand is. Kate reist snel af en moet helaas constateren dat de huurders met de noorderzon zijn vertrokken met achterlating van een enorme puinhoop én een verwaarloosde kat. Het huis is zó smerig dat Kate er niet kan blijven, ze regelt voor een paar dagen een bed & breakfast in de buurt. Dat geeft haar de gelegenheid om een gespecialiseerde ploeg aan het werk te zetten om het huis schoon en leeg te krijgen. Daarna kan het in de verkoop. De bed and breakfast behoort toe aan Deborah en Jason die er samen met hun veertienjarige dochter Amelie wonen.

Net voordat Kate arriveerde is in de hooglanden het lijk gevonden van de eveneens veertienjarige Saskia, ze is een jaar eerder spoorloos verdwenen. Werk aan de winkel voor hoofdinspecteur Caleb Hale en niet zo’n beetje ook! Eerder verdween in deze regio een ander jong meisje, van haar is nooit meer iets vernomen, alle sporen van het onderzoek liepen, tot frustratie van iedereen, dood. Nu vermoedt men dat de zaken weleens met elkaar te maken kunnen hebben. Tot overmaat van ramp moet de nukkige puber Amelie met haar moeder gaan winkelen. Ze gaat op schoolkamp – daar heeft ze geen enkele zin in – en moet wat laatste dingetjes kopen. Als haar moeder nog even boodschappen gaat doen, wacht Amelie in de auto op haar. Wanneer Deborah na een half uurtje terugkomt bij de auto is ook Amelie verdwenen…

Archeologie Magazine

De media krijgen lucht van de vermissing van de meisjes, ze duiken boven op de zaak. Er wordt al gesproken over een seriemoordenaar en de druk op Caleb neemt snel toe. Zou hij daar nu beter mee om kunnen gaan? Kate vraagt het zich wel af maar onderneemt geen actie. Zelfs niet als de ouders van Amelie daar stevig op aandringen. Kate heeft geen bevoegdheden in Noord-Engeland en bovendien weet ze zich nog goed te herinneren dat Caleb het bij de vorige zaak écht niet op prijs stelde dat ze hem voor de voeten liep. Ze keert terug naar Londen om haar saaie leventje weer op te pikken. Dan duikt Amelie ineens op, ze is ontsnapt en daarbij bijna verdronken. Gelukkig kon ze net op tijd gered worden door twee voorbijgangers. Amelie sluit zich volledig van de wereld af en zegt geen woord. Haar wanhopige ouders realiseren zich dat Amelie tijdens de vermissing traumatische ervaringen opgedaan moet hebben.

Als ze wél gaat praten, neemt Deborah nogmaals contact op met Kate, ze heeft behoefte aan steun. Steun die Kate niet wil en kan bieden. Totdat er wéér een meisje verdwenen is. Ze neemt vakantiedagen op om het huis van haar vader te gaan verkopen. En net als de vorige keer besluit ze zélf wat onderzoek te verrichten. En natuurlijk levert dat weer aanvaringen op met Caleb. Kate doet zich voor als journaliste en komt op die manier meer aan de weet dan gezond voor haar is….

Vorig jaar heb ik enorm genoten van Leugenaar, ik hoopte dan ook dat er een vervolg zou komen, gelukkig is dat er nu. Moordenaar is een heerlijke dikke pil van ruim zeshonderd bladzijdes. De schrijfstijl van Link is boeiend en vlot en ook nu werkt ze weer met verschillende verhaallijnen. Zo komt de dader aan het woord maar heel lang heb je niet door welke persoon dat het is. De auteur geeft dat pas laat in het boek prijs in een heel onverwachte wending.

Volop spanning in het verhaal, spanning die vaak – net als de dader – verborgen zit in het verhaal. De auteur geeft zeker wel hier en daar aanwijzingen maar daardoor word je steevast op het verkeerde been gezet. De korte hoofdstukken, waarin veel gebeurt, maken dat je door wil lezen. En natuurlijk evolueren de karakters van de beide hoofdpersonages zich ook, we raken al een beetje vertrouwd met Kate en Caleb die beiden niet alleen de zaak willen oplossen maar ook tegen hun eigen demonen moeten vechten. Daarin herkennen ze elkaar en groeit er wat vertrouwen tussen hen. Een mooie vier sterren voor deze dikke pil.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Kate Linville 2 - Moordenaar

Zondaar

Leugenaar