"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Mosterdzaad

Dinsdag, 4 februari, 2020

Geschreven door: Laila Ibrahim
Artikel door: Jeannie Bertens

Eén mosterdzaadje kan het verschil al maken

[Recensie] Mosterdzaad is het vervolg op De eerste krokus uit 2019. Het boek is goed los te lezen van het eerste deel, de auteur verwerkt relevante aanwijzingen uit het eerste boek op een natuurlijke wijze in dit tweede deel. Het is inmiddels een aantal jaren verder in het leven van de hoofdpersonen, de slavernij is in Amerika afgeschaft. Zowel Lisbeth als Mattie leven met hun gezin in Ohio. Daar leven blank en zwart in redelijke harmonie met elkaar. Lisbeth is een blanke vrouw, ze is getrouwd met Matthew en samen hebben ze twee jonge kinderen, Sammy en Sadie. Oorspronkelijk komt Lisbeth uit Virginia, ze is geboren in een plantersfamilie op de Fair Oaks-plantage. Tijdens haar jeugd werd ze verzorgd door de slavin Mattie.

Mattie is in het eerste deel ontsnapt uit de slavernij samen met haar dochtertje Jordan. Haar man Emmanuel en zoon Samuel waren al eerder gevlucht. Lisbeth en Mattie wonen onafhankelijk van elkaar in Oberlin, Ohio. Jordan is daar de favoriete lerares van Sadie. Vrijwel tegelijkertijd besluiten zowel Lisbeth als Mattie af te reizen naar Virginia. Dat weten ze niet van elkaar. Lisbeth vertrekt om haar stervende vader bij te staan. Mattie wil graag haar nicht Sarah en haar kinderen weg halen uit de nog steeds beroerde situatie voor ex-slaven in Virginia. Beide vrouwen nemen hun kinderen mee op hun reis.

Lisbeth komt er al snel achter dat haar moeder en haar broer het haar nog steeds niet vergeven hebben dat ze in de oorlog de kant heeft gekozen van het Noorden. In Virginia heeft de oorlog veel schade aangericht en men beschouwt daar de gekleurde medemensen als minderwaardig. In het huis van de ouders van Lisbeth wordt Emily nog steeds als slavin behandeld, ze moet hard werken en krijgt geen salaris. De kinderen van Lisbeth moeten ook erg wennen aan de situatie. Oma’s wil is wet in het huis en soms is oma‘s wil voor de kinderen totaal niet te begrijpen voor hen. Gelukkig zijn er ook neefje Johnny en het zoontje van Emily, Willie, om mee te spelen.

Mattie en haar kinderen ervaren dat ze als ex-slaven in groot gevaar verkeren. Mattie besluit met Jordan voorop te gaan naar de plantage om Sarah te zoeken. Die vinden ze al snel maar helaas komt de opzichter van de farm erachter en die stuurt ze weg. De kinderen van Sarah blijken verkocht te zijn! Het verhaal komt dan in een stroomversnelling, Mattie en Jordan gaan op zoek naar de vermiste kinderen. De broer van Lisbeth neemt wraak op haar door zowel Samuel als William, de man van Emily, op te pakken en als landarbeider te laten werken op een plantage. Lisbeth en Mattie slaan de handen ineen in een ultieme poging om de mannen vrij te krijgen en zowel Sarah als Emily met haar gezin in het veilige Oberlin te krijgen. Maar de broer van Lisbeth, gesteund door familie en gelijkgestemden, denkt daar heel anders over!

Boekenkrant

Ik heb genoten van dit tweede deel uit hopelijk een langere reeks. In het vorige boek ging het over het afschaffen van de slavernij en de oorlog die dat opleverde. Een oorlog die vele families verscheurd heeft en die consequenties heeft voor iedereen. In het veilige Oberlin konden zowel Lisbeth als Mattie hun verleden achter zich laten. Maar het verleden herleeft wanneer ze besluiten terug te gaan naar waar het ooit allemaal begon. Mattie lijkt daar beter bestand tegen te zijn als Lisbeth. Als een kameleon weet ze zich te gedragen als een onderdanige vrouw zodat ze niet al te veel opvalt. Dochter Jordan weet niet wat haar overkomt als ze dat de eerste keer waarneemt. Maar al snel blijkt dat moeder Mattie gelijk heeft en dat de tijd onthutsend stil gestaan heeft in Virginia.

De auteur weet de geladen sfeer goed te treffen evenals de vele dilemma’s waar Lisbeth voor komt te staan. Ze heeft haar kinderen niet verteld dat ze opgegroeid is met slaven die al het werk in het huis en op het land deden. Voortdurend probeert ze te schipperen tussen haar eigen opvattingen en die van haar familie. Uiteindelijk besluit ze dat schipperen nooit een goede oplossing is geweest. Een besluit met verstrekkende gevolgen.

De cover laat een gekleurd meisje zien met bloemetjes, zou het een van de meisjes zijn waar Mattie naar op zoek is? De titel Mosterdzaad is doordacht gekozen. Mattie neemt op haar reis een aantal mosterdzaadjes mee. Ze geeft Jordan en Samuel ook een deel. Op cruciale plaatsen in Virginia laat ze wat zaadjes achter. Zaadjes als teken van hoop en vooral van geloof. Ze leert Jordan dat ze door zaadjes te zaaien, ze hoop en geloof zaait onder de mensen in Virginia zodat ze kunnen uitgroeien tot prachtige mensen. Eén mosterdzaadje kan het verschil al maken. Een prachtige symboliek die door het hele boek speelt. Vier sterren voor dit bijzondere boek.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

De eerste krokus 3 - Goudpapaver

De eerste krokus

Mosterdzaad

Mosterdzaad