"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Musserts schaduw

Zaterdag, 27 augustus, 2022

Geschreven door: John Kuipers
Artikel door: Jacqueline Stil

Daverende thriller ten tijde van WOII

[Recensie] De secretaris van NSB-leider Anton Mussert, Marnix Maas, wordt vermoord op station Hollands Spoor in Den Haag. Anton Mussert was in de Tweede Wereldoorlog leider van de NSB, de politieke beweging die heuld met de Duitse bezetter. Hoofdinspecteur Charlie Swieninck, chef van het Bureau Bijzondere Delichten (BBD), wordt opgeroepen om de moord te ontraadselen. Hij bezoekt vele plaatsen, zoals Utrecht, Haarlem en Rotterdam, uitzonderlijk voor de Haagse politie. Hij ondervraagt diverse leiders binnen de NSB en de ex-vrouw van de vermoorde Marnix Maas. 

Een knappe combinatie van fictie en non-fictie
Musserts schaduw is een daverende thriller die speelt ten tijde van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een knappe combinatie van fictie en non-fictie. Veel van de personen en hebben echt bestaan, zoals Johan Amiabel, de chef van de Haagse inlichtingendienst van de politie, Kees van Geelkerken, medeoprichter van de NSB; Anton Mussert en zijn broer Jo Mussert en Meinoud Rost van Tonningen, kopstuk van de NSB. Ook de represailles voor Anjerdag zijn authentiek, waarbij Hagenaren het Nederlandse koningshuis eren als protest tegen de Duitsers.

Musserts schaduw komt niet alleen daardoor realistisch over. De tijdgeest is goed neergezet, zoals het feit dat iedereen flink aan de sigaretten is. De moord, de dialogen en de verdenkingen zouden werkelijk gebeurd kunnen zijn. 

Steeds meer macht over de Haagse politie
Ieder hoofdstuk is een dag en het verhaal loopt van 29 juni 1940 tot en met 28 juli 1940. Een tijdsbestek waarin er veel gebeurt v. De context wordt uitmuntend beschreven. Het gaat over de Duitsers die steeds meer in de melk te brokkelen krijgen in Nederland, en ook steeds meer macht uitoefenen over de Haagse politie. De dialogen zijn goed geplaatst en maken het lezen soepel. Het is nergens raden waar het nu weer over gaat.

Boekenkrant

Charlie Swieninck is een contentieus man. Hij gaat serieus aan het werk en weet allerlei feiten en feitjes te interpreteren. Hij staat goed bekend bij zijn meerderen en krijgt regelmatig het voordeel van de twijfel. Hij wordt aangevallen en geïntimideerd door trawanten van de dader(s). Hij laat zich echter niet tegenhouden of corrumperen. Deze sympathieke en gedreven hoofdinspecteur neemt de lezer direct voor zich in, en doet hem/haar evenzo verlangen naar de oplossing van deze misdaad als hijzelf.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Musserts schaduw

  1. Dank zij John Kuipers is Bernie Gunther terug.

    Door het voortijdig overlijden van Philip Kerr hoorden we ook niets meer van de Berlijnse commissaris Bernie Gunther en dat was een heel gemis.
    Maar Berrnie is terug dank zij John Kuipers. Hij heet nu Charlie Schwienick en werk in het bezette Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kuipers slaagt er in om de sfeer in het begin van de bezetting voortreffelijk te beschijven. Hoofdinspecteur Schwienick moet een moord oplossen op een NSB adviseur en komt zo achter geheimen, die Anton Mussert liever onder het tapijt had geveegt. Een “page turner”! Alleen aan beginnen als je voldoende tijd hebt om dit boek in een ruk uit te lezen………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.