Na de revolutie

Woensdag, 27 oktober, 2021

Geschreven door: Jan Konst
Artikel door: Evert van der Veen

De jaren zeventig

[Recensie] In dit boek Na de revolutie tekent Jan Konst, die werd geboren in 1963, persoonlijke herinneringen op aan zijn jeugd. Hij is hoogleraar Nederlandse literatuur aan de universiteit van Berlijn. De jaren zeventig werden – nog – gekenmerkt door verzuiling; ze zijn deels bepaald door de dan nog aanwezige religieuze en culturele traditie maar veranderingen en vernieuwingen worden ook steeds duidelijker zichtbaar en zorgen voor de nodige spanning.

Na de revolutie biedt voor degenen die van dezelfde generatie zijn als Jan Konst een herkenbaar tijdsbeeld van de jaren 60 en de periode daarna. De kerk is nog duidelijk aanwezig in de samenleving en in het gezin van Jan Konst heeft de r.k. kerk nog sterke invloed in de afkeuring van anticonceptiemiddelen. Die positie zal niet lang meer bestaan als de secularisatie zijn intrede doet.

Jan Konst laat in dit boek zien hoe mensen leefden en dachten in die tijd, hoe ze woonden en hoe steden eruit zagen. We komen een inmiddels gedateerd begrip als ‘nozems’ tegen: de cultuur van jongeren die in de jaren zestig als kritisch en tegendraads werd beschouwd. Achteraf lijkt het allemaal vrij onschuldig. Het zijn voortekenen van maatschappelijke onrust en protest op grotere schaal. De milieubeweging komt op maar werd toen nog vaak als links beschouwd. De man-vrouw verhouding verandert en andere maatschappelijke verhoudingen ondergaan de invloed van democratisering.

Het is nog een kleine en beschermde wereld en Jan Konst concludeert dan ook: “Ik ben beschermd opgegroeid en vorm daarmee geen uitzondering binnen mijn generatie” (p. 87). Hij heeft een prettige, lichtvoetige manier van schrijven waarin de humor niet ontbreekt. Zijn relativerende toon maakt het lezen plezierig en zorgt ervoor dat zijn boek toegankelijk is.

Archeologie Magazine

In het kleine verhaal van Jan Konst komen de jaren 60, 70 en 80 tot leven en iedereen die in die periode is opgegroeid, zal daar het nodige van zichzelf in herkennen. Van Jan Konst verscheen in 2020 De wintertuin, over zijn Duitse familie in de 20e eeuw.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: