Nach Schwitzerland

Dinsdag, 14 september, 2021

Geschreven door: Marc Swerts
Artikel door: Peter van Bavel

Er zit volop muziek in dit verhaal

[Recensie] Marc Swerts (1966) is schrijver, muzikant en wetenschapper. Op zijn website MarcSwerts.com worden deze drie uitersten verder belicht.

Deze Vlaming is geboren in België, woont er met zijn vrouw en drie kinderen, en werkt in Nederland, waar hij is verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij verricht hier onderzoek naar alle aspecten van non-verbale communicatie en prosodie.

Prosodie? Daar had ik niet eerder van gehoord. Prosodie is in de fonologie het ritme, de klemtoon en de intonatie van de stem bij het uitspreken van een zin of zinsdeel. De emotionele toestand van de spreker is daarbij ook van belang. Een mooi voorbeeld is de zin: “Ik ben het niet vergeten”. De klemtonen verleggen naar ieder willekeurig woord van deze zin heeft effect op de gehele zin.

Deze informatie had ik opgezocht alvorens ik aan het boek(je) ben begonnen.

Ons Amsterdam

Met honderddertig bladzijden is ‘Nach Schwitzerland’ een compact verhaal. Het is zijn tweede roman die een prequel is van Dekker, zijn debuut uit 2020. Zo’n prequel is handig wanneer je zijn debuutroman niet hebt gelezen. En dat is mijn situatie.

Professor Doctor Dekker, is hoogleraar aan de Brabantse Universiteit en is de medeorganisator van een internationaal wetenschappelijk congres, in Bern. Wanneer er in de voorbereiding iets mis gaat, is hij genoodzaakt twee van zijn collega’s mee te nemen naar dit congres. De kemphanen Olga en Alfred reizen vervolgens noodgedwongen separaat van elkaar naar Zwitserland.

Op voorhand verwacht ik taaie kost van een wetenschappelijke auteur die verhaalt over een academisch congres. Wat werd ik verrast! Er zit volop muziek in dit verhaal. De wetenschappelijke blik van de auteur op de onderlinge communicatie tussen mensen, hebben hem een sterk observator en analyticus gemaakt. Het stelt hem in staat om met weinig woorden, personages te creëren die levensecht zijn. En interessant. En hilarisch.

Want dat is ‘Nach Schwitzerland’ bij uitstek. Een scherpzinnige roadtrip waarin auteur Marc Swerts speelt met zijn personages, hun weerbaarheid, hun incasseringsvermogen en hun dromen. Met een knipoog, een stukje kwetsbaarheid en een hoop gezeik.

En hierdoor blijkt middels deze uiterst vermakelijke roman dat een boek geen honderden pagina’s nodig heeft om de lezer uren vertier te bieden. Daarnaast kijk ik uit naar Dekker, dat gelukkig al verkrijgbaar is.

Zonder Nach Schwitzerland geen Dekker. Of zoals Dekker zelf zegt: ‘Geen Cruijff, zonder Neeskens’.

Dit met veel liefde geschreven boekje over het leven, geef ik met veel plezier vier sterren.

Persoonlijke songtekst:
‘You’ve been learning
Um baby I been learning
All them good times baby, baby
I’ve been year-yearning

A-way, way down inside
A-honey you need-ah
I’m gonna give you my love, ah
I’m gonna give you my love, ah oh

Whole lotta love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love
Want to whole lotta love’
(Led Zeppelin – ‘Whole Lotta Love’)

Peter

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Dekker

Auteur:
Marc Swerts
Categorie(ën):
Literatuur

Nach Schwitzerland