Niet spieken op pagina 39

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Nathalie Clefas, Frederico van Lunter
Artikel door: Joost van Gelder

De strengste school waar vreemde dingen gebeuren

[Recensie] Bij een titel als Niet spieken op pagina 39 ben je als lezer natuurlijk ontzettend nieuwsgierig wat er op deze pagina staat en het eerste wat ik dan ook deed toen ik het boek ging lezen was bladeren naar pagina 39.

“Heb je toch gespiekt? Jij zult dit boek vast en zeker HEERLIJK vinden! (Ter info: het begint op pagina 5.). Spiekte je niet? Dan moet je ABSOLUUT doorlezen! Jij hebt dit boek dringend nodig!”

Na het lezen van het boek is het mij nog steeds een raadsel waarom het boek eigenlijk Niet spieken op pagina 39 heet. Nergens wordt er verder in het boek naar verwezen en daarom vind ik het persoonlijk een misleidende titel. Het boek had wat mij betreft een hele andere titel mogen hebben die meer bij het verhaal past.

Op de achterkant van het boek wordt beschreven dat dit een grappig en doldwaas boek over een school die nóg erger is dan de jouwe. Dit is zeker een doldwaas boek over een school die erger en vreemder is dan andere scholen met vreemde humor waar je van moet houden.

Kookboeken Nieuws

Wout en Nia zitten namelijk op het Ravensteincollege, de strengste school van het land en zelfs verkozen tot “de allerbeste voorbeeldschool voor Nationale Heropvoeding”. De komst van meester Wits en het Ministerie van Nationale Heropvoeding brengt hier echter verandering in. Alle voorstanders van het ‘strenge’ schoolsysteem worden meegenomen en omgetoverd tot dieren voor de dierentuin van de school.

Nathalie Clefas zorgt er met haar ludieke schrijfstijl voor dat je als lezer makkelijk door het boek komt. Zo hebben de docenten in het boek allemaal originele en grappige namen zoals: mevrouw Stokjes, meneer Schurft en meneer Bulder. Of kinderen van 9 al weten wat schurft en bulderen is weet ik niet, maar ik vond het grappig om te lezen.

De zwart-wit illustraties gemaakt door Federico van Lunter ondersteunen het verhaal en leiden je verder tijdens het lezen niet af van het verhaal. Ik had het zelf nog wel leuk gevonden als de personen die in dieren veranderen terug te zien waren in de dieren. Dit had het verhaal een nog andere dimensie kunnen geven.

Een over het algemeen leuk en gek schoolverhaal voor kinderen vanaf 9 jaar.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Niet spieken op pagina 39

 1. Dag Joost,

  Ik ben de auteur van dit boek. Hartelijk dank voor deze recensie en de vermelding van een ludieke en vlotte schrijfstijl en passende illustraties. Dat is heel fijn om te lezen!
  Ik vind het uiteraard erg jammer dat je de titel als misleidend ervaart. Dat was geenszins de bedoeling. Ik koos deze titel heel bewust voor verschillende redenen, onder andere:
  – het is meteen duidelijk dat dit boek over een school gaat en meer bepaald een school met regels die kinderen horen te volgen. Een goede titel zet aan tot lezen en heeft een duidelijke link met de inhoud. Dat is, m.i., hier echt het geval.
  – ik wou een titel waardoor kinderen meteen in het verhaal zitten. Ze worden als het ware deel van het verhaal. Ze moeten immers al bij de titel de keuze maken: ga ik spieken of niet? Ga ik het niet doen omdat een volwassene (in dit geval de schrijfster) zegt dat ik het niet mag doen of doe ik het toch? Een van de thema’s van dit boek is dat kinderen niet blindelings moeten luisteren naar wat volwassenen denken of zeggen, maar dat ze zelf hun mening mogen vormen. De titel past daar mooi bij, vind ik.
  – en dan is er de link met het hele verhaal: op het einde van het boek blijkt de alwetende verteller lid te zijn van afdeling 273. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het aanzetten tot kattenkwaad bv. je dingen laten doen die je niet mag zoals… toch spieken als je niet mag spieken. Het doel van de titel was dus niet om NIET te spieken op pagina 39, maar net om WEL te spieken (wat de meeste mensen ook doen, net als jij hebt gedaan).

  Er werd dus goed nagedacht bij het kiezen van deze titel. Ik vind het dan ook bijzonder jammer dat je de titel hebt ervaren als misleidend. Dat was uiteraard nooit mijn intentie.

  Vriendelijke groeten,
  Nathalie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.