‘Niet zonder mij’

Maandag, 27 september, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

Niet zonder mij is het slotdeel van de Eindeloos trilogie van Wendy Brokers. In de eerste twee delen, Niet zonder jou en Niet zonder ons, staan Jay en Tess centraal, in dit derde deel staat het zusje van Tess, Lotte centraal samen met de beste vriend van Jay, Wessel. We hebben hen in de eerste twee delen al leren kennen.

Lotte is het voorbeeldige oudere zusje van Tess. Ze heeft rechten gestudeerd en is werkzaam als advocate. Al acht jaar lang heeft ze een relatie met Gerbrand, ze wonen samen. Uit het niets geeft hij haar ineens de bons, ze krijgt een week de tijd om andere woonruimte te zoeken en uit zijn appartement te vertrekken. Ze snapt er niets van en is helemaal uit het lood geslagen door de onverwachte breuk.

Als ze arriveert bij Jay en Tess voor een housewarmingsfeestje, is het eerste dat ze doet zichzelf een glas koude witte wijn inschenken en die naar binnen gieten. Om vervolgens het tweede glas in te schenken. Wessel is dan bezig om de vaatwasser van Jay en Tess aan te sluiten, de twee maken voor het eerst echt kennis en dat is geen onverdeeld genoegen! Lotte vindt hem maar een onbehouwen pummel, ze voelt zich ver verheven boven hem. En Wessel vindt haar maar een arrogant ijskonijn. Later op de avond is Lotte zó dronken dat Jay aan zijn vriend vraagt om haar thuis af te zetten. Wessel doet dat maar als ze bij het appartement aangekomen zijn, blijkt Lotte de sleutel van de voordeur niet te kunnen vinden. Er zit niet anders op dat Wessel haar mee naar zijn huis neemt. Daar ontwaakt Lotte de volgende dag op de bank in de huiskamer met een flinke kater. En ondanks dat Wessel haar uit de brand heeft geholpen, weet ze hem nog eens flink op zijn nummer te zetten. Het botert dus niet al te best tussen die twee terwijl er vreemd genoeg ook een enorme lichamelijke aantrekkingskracht tussen hen aanwezig is. Wessel besluit als eerste om daar iets mee te doen. Als Lotte hem een paar weken later nodig heeft als onmisbare getuige in een rechtszaak tegen een crimineel, stelt hij haar een apart voorstel in ruil voor zijn getuigenis. En tot haar eigen verbazing accepteert Lotte dat voorstel. Het ijskonijn is aan het ontdooien.

En langzaam maar zeker bloeit een onverwachte relatie op, hoewel relatie…. Dat is misschien niet helemaal het goede woord. Lotte wil het voor de buitenwereld nog niet weten dat er iets speelt tussen hen maar intussen geniet ze wel met volle teugen van hun intense seksleven. Er gaat een wereld voor haar open! Maar voor een relatie is meer nodig, dat realiseert Wessel zich maar al te goed. Hij heeft geen makkelijke jeugd gehad, zijn oudere broer Niek was eigenlijk de enige die onvoorwaardelijk van hem hield en naar dat gevoel is hij nog steeds op zoek. Zou Lotte hem dat kunnen geven? Zij is opgegroeid in een gezin waarin geen echt onderling contact bestond. De gezinsleden leefden langs elkaar heen. Op haar zestiende kreeg ze een relatie met droogstoppel Gerbrand. Ook met hem heeft ze een goed gepland en strak georganiseerd leven geleid zonder echte intimiteit. In haar werk is ze gedreven en eerzuchtig. Ze moet zich nog leren open te stellen voor anderen om zelf ook de aandacht te krijgen die ze zo hard nodig heeft. Wessel helpt haar daarbij zo veel mogelijk, hij ziet een toekomst zonder haar niet meer voor zich maar of dat gaat lukken? Zowel Wessel als Lotte hebben daarin nog een hele weg te gaan. Beiden zijn beschadigd uit hun jeugd gekomen en moeten heel wat vooroordelen maar ook angsten overwinnen om zich helemaal te kunnen geven in een relatie.

TijdvoorTijdschriften

Wat een prachtig slotdeel van een mooie trilogie! Ook nu weer verwerkt de auteur in het verhaal haar ervaringen als kinderverpleegkundige, ik had af en toe echt even een zakdoekje nodig. En ook worden weer een aantal pittige thema’s in het verhaal verwerkt. Zo heeft Lotte een laag zelfbeeld van zichzelf als vrouw, terwijl ze in werkelijkheid prachtig is. Bovendien heeft ze in haar jeugd niet geleerd om écht contact te hebben met een ander, om oprechte belangstelling te tonen. En Wessel? Wessel voelt zich een surrogaatkind, een kind dat eigenlijk niet de bedoeling was maar dat noodzakelijkerwijs geboren moest worden. Hij kan in zijn eigen ogen niet aan de verwachtingen van zijn ouders voldoen, terwijl hij toch noodgedwongen in de voetsporen van zijn vader moet treden. Hij staat daarin onder hoge druk. Aan beiden moet nog heel wat gesleuteld worden eer ze een échte relatie aan kunnen gaan, al dan niet met elkaar. Maar laat het maar aan Wendy Brokers over om dat in een mooi verhaal te verpakken. Ze doet dat vanuit een wisselend perspectief, de ene keer vanuit Lotte, de andere keer vanuit Wessel. De communicatie tussen hen verloopt niet vlekkeloos omdat ze ieder met een andere (gekleurde) bril kijken en als lezer begrijp je hun logica, hun (stille) verdriet én hun drijfveren. Een prima staaltje werk en ik geef daarvoor graag vier sterren.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.