‘Niet zonder ons’

Woensdag, 22 september, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

Niet zonder ons is het tweede deel uit de Eindeloos-serie en volgt op Niet zonder jou van Wendy Brokers. Het verhaal van Jay en Tess gaat verder, het is inmiddels vier jaar geleden dat ze geslaagd zijn voor de HAVO en Jay heeft zijn droom waar kunnen maken. Hij is fysiotherapie gaan studeren in Utrecht. De vader van Tess heeft hem een studielening gegeven waardoor studeren mogelijk werd. Jay werkt daarnaast keihard zodat hij een groot gedeelte daarvan al terug heeft kunnen betalen. Voor zijn senior stage mag hij naar een kinderziekenhuis in Atlanta, Amerika. Een kans die hij niet voorbij mag laten gaan ook al kan hij Tess maar moeilijk missen.

Tess op haar beurt heeft veel minder geluk met haar studies. In amper vier jaar tijd is ze al met drie verschillende studies gestopt. Het lijkt wel alsof niets haar interesseert. Ook haar relatie met Jay niet. De meeste gesprekken tussen hen lopen op ruzie uit. Jay vindt dat ze beter haar best moet doen én dat ze met verkeerde vrienden omgaat. Daar lijkt hij gelijk in te krijgen als Tess opgepakt wordt door de politie. Gelukkig heeft haar vader genoeg invloed om dit met een sisser af te laten lopen maar voor hem is daarmee ook de maat vol! Tess moet weer terugverhuizen naar het huis van haar ouders en weer onder ouderlijk toezicht komen. Jay is ook razend op haar wanneer hij van deze capriolen hoort, het lijkt wel alsof Tess niets goed kan doen. Ze weet niet wat er met haar aan de hand is, waarom ze steeds meer ruzie maakt met Jay terwijl ze hem aan de andere kant ook helemaal niet kan missen. Een toekomst zonder Jay kan ze zich niet voorstellen maar hoe die toekomst er dan uit moet zien, daar kan ze zich ook niets bij voorstellen. Kortom Tess zit behoorlijk met zichzelf overhoop. Na een maandje thuis gebivakkeerd te hebben mag ze van haar vader naar haar vriendin Guusje die stageloopt in Oostenrijk. De dames zetten er behoorlijk de bloemetjes buiten.

Jay intussen krijgt een geweldige buitenkans: hij mag met een bemiddeld gezin mee op wintersportvakantie naar Zwitserland. Het jongste zoontje heeft cystic fibrosis (taaislijmziekte) en heeft Jay’s hulp tijdens die vakantie nodig. Jay besluit Tess te verrassen met een bliksembezoekje. Maar Tess is helemaal niet zo bezig met haar relatie en reageert niet op berichtjes. Jay reist toch af naar Oostenrijk en redt Tess uit een compromitterende situatie. Daarna is Jay er helemaal klaar mee, de situatie met Tess kost hem té veel energie en hoewel hij zielsveel van haar houdt, kan hij niet anders dan voor zichzelf kiezen. Het ondenkbare is gebeurd: Jay en Tess zijn niet langer een stel.

Wendy Brokers zet ons met dit tweede deel aan het denken: hoe belangrijk is het om gedrag te onderzoeken, waar komt afwijkend gedrag vandaan, wat is de oorzaak?. In heel veel situaties wordt dit vergeten. Zelf ben ik meer dan veertig jaar in het onderwijs werkzaam geweest en weet daardoor als geen ander dat het ongelooflijk belangrijk is om niet primair op afwijkend gedrag te focussen maar veeleer via gesprekken te proberen te achterhalen waarom dat gedrag vertoond wordt. In de eerste hoofdstukken gedraagt Tess zich heel anders dan de Tess die we hebben leren kennen uit het eerste deel Niet zonder jou. Wat is er met haar gebeurd? Eigenlijk vinden we deze Tess helemaal niet zo leuk, waar is dat vrolijke, extraverte meisje gebleven? Laag voor laag pelt de auteur het verhaal van Tess af. Er is een dramatisch incident nodig om de betrokkenen in te laten zien hoe belangrijk het is dat er goed gecommuniceerd wordt in relaties. Of dat dit nou een relatie tussen twee geliefden is of een ouder-kind relatie of gewoon een relatie tussen twee vrienden. Alles staat of valt met goede gesprekken waarin eenieder zijn of haar verhaal kwijt kan.

Wordt Vervolgd

Komt het nog goed met Jay en Tess? Daarvoor moet je toch écht Niet zonder ons lezen! Een dikke vier sterren voor een prima new adult mét een bijzondere inhoud.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.