Niets is zwart & Frida's pijn

Vrijdag, 8 oktober, 2021

Geschreven door: Claire Berest
Artikel door: Roeland Dobbelaer

Terugkijken: DLVAlive over Frida Kahlo met Ingrid Meurs

[Leesclubavond] Zaterdag start de grote overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Frida Kahlo, in het Drents Museum in Assen. Wie goed voorbereid naar deze tentoonstelling wil gaan kan nu de DLVAlive van 6 september jl. terugkijken.

Orlando-uitgever en literatuurkenner Ingrid Meurs gaf aan de hand van deels eigen foto’s een inleiding op het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares. Ook worden de twee recent naar het Nederlands vertaalde romans over het leven van Kahlo besproken, beide bij uitgever Orlando verschenen: Niets is zwart van  Claire Berest (vertaling: Martine Woudt).

Over Frida’s pijn: Liefde en pijn zijn de obsessief terugkerende thema’s in het werk van Slavenka Drakulić, en in Frida Kahlo heeft ze een heldin gevonden die het haar mogelijk maakt de diepste registers van deze fundamenteel menselijke gevoelens te onderzoeken.

De Mexicaanse schilderes, die 32 operaties onderging – in haar jeugd doorboorde een stalen stang haar buik, werd haar been verbrijzeld en haar wervelkolom op diverse plekken gebroken – leidde ondanks de voortdurende en ondraaglijke pijn een intens en rijk leven. Met uiterste fijngevoeligheid dringt Slavenka Drakulić diep door in Frida’s wereld van pijn en liefde.

Foodlog

Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer.

Over Niets is zwart: ‘Omdat ik bij jou wilde schuilen, verloor ik uit het oog dat jij de storm was. Dat ik voor jou had moeten schuilen. Maar wie wil er beschut tegen stormen leven? En dat is allemaal niet treurig, mi amor, want niets is zwart, helemaal niets.’

Niets is zwart is een kleurrijke en intense roman over het stormachtige leven van een van de iconen van de twintigste eeuw: Frida Kahlo.

Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer: 

Over Ingrid Meurs: Sinds Ingrid in 1994 afstudeerde in de Algemene Letteren met als specialisatie Moderne Westerse Letterkunde is zij werkzaam in de literaire uitgeverij, aanvankelijk als freelance redacteur, later als acquirerend redacteur en uitgever bij verschillende uitgeverijen. In die jaren heeft ze veel ervaring opgedaan in het begeleiden en coachen van auteurs, het aankopen van vertaalrechten in het buitenland en het opbouwen van een fonds. Tegenwoordig is Ingrid uitgever bij Orlando, een onafhankelijke en bewust kleinschalige uitgeverij van prachtige boeken.