Niets te verliezen

Vrijdag, 13 mei, 2022

Geschreven door: Jennefer Mellink
Artikel door: Lilian Retel

Spannende jeugdthriller

[Recensie] Niets te verliezen van Jennefer Mellink is de nieuwste toevoeging aan de serie novelles die Kluitman heeft uitgegeven. Een serie met spannende maar korte verhalen voor de jeugd. Een goede stimulans om de jeugd aan het lezen te krijgen en te houden!

In deze novelle volgen we Romee en Elijah. Romee weet zeker dat er bij haar thuis spullen van plaats veranderen of verdwijnen. Helaas geloven haar moeder en stiefvader haar niet en Romee besluit op onderzoek te gaan met haar beste vriendin.

Elijah verlangt naar meer spanning in zijn leven en deze zoekt hij op een wel heel bijzondere manier. Wanneer hij op een avond getuige is van een heftige gebeurtenis, heeft dit veel impact op zijn leven.

De hoofdstukken worden afwisselend verteld vanuit het perspectief van Romee en van Elijah. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat zich afspeelt en wat er aan de hand is. De hoofdstukken zijn kort en hierdoor blijft de vaart in het verhaal. Dit boek wegleggen is nagenoeg onmogelijk. De spanning is goed aanwezig, zeker in het begin. Het is echter een fijne spanning, niet eentje die nachtmerries zal veroorzaken. Dit past uitstekend bij de doelgroep van deze novelles.

Wordt Vervolgd

Hoe meer je Romee en Elijah leert kennen, hoe meer er duidelijk wordt wat er speelt. Het plot is echter een complete verrassing. Ik vraag me af of een jeugdige lezer direct door heeft wat nu precies gebeurd is, omdat de ontknoping uit de lucht lijkt te vallen en het verhaal erg abrupt stopt.

De schrijfstijl van Jennefer Mellink is fijn om te lezen. De zinnen en woorden zijn goed afgestemd op de doelgroep en de personages zijn realistisch neergezet in de huidige tijdgeest. Zoals gezegd weet ze de spanning er goed in te houden.

Zelf had ik graag gezien dat het plot beter uitgewerkt was met meer toelichting. Het verhaal lijkt nu enkele bladzijden te kort waardoor het einde afgeraffeld aanvoelt. Desondanks heeft Niets te verliezen mij helemaal in zijn greep gehouden en kon ik het niet wegleggen. Een leuk verhaal voor tieners, maar ook zeker geschikt voor volwassenen. Het einde was dus echt een grote teleurstelling maar het ijzersterke begin zorgt ervoor dat ik dit boek alsnog waardeer met 3 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: