Nina

Zaterdag, 11 juni, 2022

Geschreven door: Traci Todd
Christian Robinson
Artikel door: Rita Pontororing

To be young, gifted and black

[Recensie] In Nina vertelt Traci N.Todd het levensverhaal van Eunice Kathleen Waymon, bekend onder haar artiestennaam Nina Simone. Eunice groeide op in een gezin waar muziek een grote rol speelde, dit in dienst van het geloof dat in het gezin beleden werd. Het muzikale talent van het meisje wordt onderkend en mevrouw Miller, werkgeefster van haar moeder, brengt haar in contact met een pianolerares.

Na de les speelt Eunice altijd met het zoontje van mevrouw Miller. Tot het moment dat ze uit elkaar worden gehaald. Visueel uitgebeeld op een rechterpagina COLORED ONLY. Op de pagina ernaast WHITE ONLY. Een schokkend wereldbeeld te zien op twee naast elkaar liggende pagina’s maar met een levensgrote tegenstelling. Eunice was nog jong en begreep de vernedering om haar heen niet zo goed. “Alweer een pijn die ze diep wegstopte.”

De uitbeelding van de twee pagina’s draagt ze haar hele leven met zich mee. Bij het lezen van haar levensverhaal keer je als lezer terug in de tijd dat er zo veel sprake was van discriminatie. In die tijd werd uitsluiting van de ander door de huidskleur als heel normaal beleefd. Dat wil nog niet zeggen dat anno 2022 uitsluiting helemaal uit ons leven verdwenen is.

In Nina is er voor het meisje ook een andere kwestie waar ze tegenop moet boksen, haar streng gelovige moeder. Todd vertelt bijvoorbeeld waarom de wereldberoemde jazzzangeres een artiestennaam heeft gekozen.

C2W

De strijd voor gelijke rechten speelt door het verhaal over Nina die steeds bekender wordt. Deze strijd laat Todd horen door het vergelijk te trekken “met het slaan van een meedogenloze trom”. Indringend is de toon waarop Todd vertelt over de wijze van zingen van Nina en de pijn die zij in haar zang laat horen.

De illustraties van Christiaan Robinson laten die tijd en de rassenstrijd zien in de illustraties. De beelden ondersteunen de strijd van de zangeres maar ook haar zangkwaliteiten. Zo zijn bijvoorbeeld twee pagina’s gewijd aan Nina terwijl ze zich zelf begeleidt. Het is alsof je haar hoort zingen “To be young, gifted and black”.

Nina is een kinderboek, een biografie in prentenboekvorm. Toch is het aan te raden dat een volwassene meeleest om dit indringende boek goed uit te leggen. Het is een verhaal waarin verteld wordt waarom Nina Simone zo’n belangrijke persoon is geweest in de strijd om gelijkheid.

Een boeiend boek om samen met kinderen te lezen en om over het verhaal te praten.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow