Noord

Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Marieke ten Berge, Jesse Goossens
Artikel door: Katelijne van Alem

“Ik jaag het liefste ‘s nachts”

De auteur 

[Recensie] Jesse Goossens is schrijfster, vertaalster en uitgever van kinder- en jeugdboeken van Lemniscaat. Ze schrijft onder meer non-fictie voor kinderen, waarin ze haar verwondering over de wereld om zich heen probeert te delen.

De illustrator

Marieke ten Berge is gefascineerd door het Noorden. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die zij op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit platenboek rijk is.

Technisch Weekblad

Marieke is opgeleid als ontwerper bij een trendbureau in de home- en decoratiebranche. Ze woont in een oude boerderij, de natuur is haar belangrijkste inspiratiebron.

Verhaal 

Kijk naar de schitterende prenten en laat de wezens uit de wereld van sneeuw en ijs vertellen over hun leven. Ontmoet de ijdele kuifalk die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken. De ringelrob die ijsberen om de tuin leidt door bellen onder water te blazen. De euraziatische lynx die volgens de Noordse Mythologie in de toekomst kan kijken. De drieteenmeeuw die niet aan de driesecondenregel doet. De zingende bultrug. De veelvraat die zijn naam eer aan doet. De…

Weet je wat? Lees het zelf maar: de verhalen over 35 bijzondere dieren van het noorden.

Dieren

Ben jij weleens in het Noorden geweest. Heb jij misschien al weleens 1 van deze dieren gezien? Of nog niet en leer je door dit boek allerlei dieren kennen? Een mooi naslagwerk om mee op onderzoek te gaan.

Spreekbeurt

Een erg prettig boek om te gebruiken bij een spreekbeurt. Kinderen leren veel over de dieren en zullen deze informatie goed kunnen verwerken in een spreekbeurt. Of misschien om kleine stukjes informatie in op te zoeken, die gebruikt kunnen worden wanneer kinderen meer willen weten over de natuur en de dieren in de poolgebieden.

Vormgeving

Op de kaft voel je de linosnede van de walvis, geweldig hoe het boek meteen tot je doordringt. Door deze techniek te gebruiken, komen alle dieren helemaal tot leven.

Bij alle dieren staat een stukje algemene informatie waarin onder andere de soort, lengte en leeftijd beschreven wordt. De informatie over het dier is heel toegankelijk, in goed begrijpelijke taal geschreven, echt gericht aan kinderen. Er wordt vanuit de dieren geschreven, en de lezer wordt steeds aangesproken: bij het stukje over de poolwolf: “Zie je me janken? Ik weet dat je denkt dat ik huil, maar dit is niet zo: ik roep de roedel bij elkaar.” Een erg prettige manier voor kinderen om een boek te lezen.

Bekende en onbekende dieren komen langs, wat het extra interessant maakt. Bijvoorbeeld de butskop en de kleine alk waar ik persoonlijk nog niet eerder van had gehoord. Maar ook de hermelijn en de walrus.

Achterin het boek vind je een kaart, waarop te zien is welk dier waar leeft. Ook staat er een oproep om de natuur te berschermen en om mee te helpen de wereld zo te behouden. Een mooie visie, die veel kinderen (en ouders) zal aanspreken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: