"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Noord-Korea zegt nooit sorry

Maandag, 7 maart, 2022

Geschreven door: Jeroen Visser
Artikel door: Ingrid den Oudsten

een avonturenboek dat doorspekt is met interessante informatie

[Recensie] Jeroen Visser woont tegenwoordig met zijn gezin in Stockholm, maar tussen 2016 en 2020 was hij als correspondent van de Volkskrant gestationeerd in Seoul. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang was hij aanwezig bij de ijshockeywedstrijd van het Koreaanse damesteam tegen Zwitserland. Het was een historische wedstijd omdat het team bestond uit ijshockeysters uit Noord- én Zuid-Korea. Dit unieke team was samengesteld omdat Kim Jong-un had aangegeven met Zuid-Korea te willen praten. Maar het meest bijzondere was het Noord-Koreaanse cheerleaderteam: 300 knappe, jonge vrouwen die enthousiast synchroon zongen en dansten. Dat allemaal met het oog op de hereniging van beide landen.

Gedurende deze winterspelen werd in het nieuws het onderzeeërincident aangehaald. Op 17 september 1996 strandde een Noord-Koreaanse onderzeeër voor de Zuid-Koreaanse kust ter hoogte van Gangneung. Het object staat tegenwoordig tentoongesteld in het Herenigingspark. Visser raakt geïntrigeerd door het verhaal achter dit incident waar de Zuid-Koreanen weinig van weten. Na veel onderzoekwerk kan hij de gebeurtenissen na het ongeluk reconstrueren. Het Zuid-Koreaanse leger ging met 40.000 soldaten op zoek naar de 26 voortvluchtige bemanningsleden. Elf personen plegen zelfmoord, dertien worden vermoord en één bemanningslid ontsnapt. De stuurman wordt gevangengenomen, treedt in dienst bij de Zuid-Koreaanse marine en leeft tot op de dag van vandaag een anoniem bestaan in Zuid-Korea. Visser is vastbesloten om hem te vinden.

Je wordt meegenomen met de klopjacht naar de verdwenen aanwezigen op de onderzeeër. Door de vertelwijze uit diverse hoeken van zowel de gevluchte bemanning, de politie, de Zuid-Koreaanse soldaten als de ooggetuigen heb je het idee dat je deelneemt aan de zoektocht. Het logboek van enkele bemanningsleden draagt daaraan bij.

Maar nog interessanter is de geschiedenis van de beide landen en de fascinerende inkijk in het leven van Zuid-Koreanen, maar ook dat van de Noord-Koreanen. De twee landen waren ruim 75 jaar geleden één land, maar inmiddels kunnen ze niet méér van elkaar verschillen. Noord-Korea is nauwelijks toegankelijk voor bezoekers of de pers. Als de pers al toegang krijgt dan is het tijdens een georganiseerde persreis waarbij ze alleen op plekken komen die het regime wil laten zien. Het beeld dat Noord-Korea schetst naar en over de buitenwereld is compleet anders dan hetgeen de ex-inwoners van dat land vertellen als het ze lukt om te vluchten. Ze kijken hun ogen uit als ze in Zuid-Korea komen; een land waarvan ze geleerd hebben dat er enorm veel armoede heerst. Dat beeld klopte tot de jaren zeventig, maar Zuid-Korea heeft zich ontwikkeld tot de elfde economie van de wereld.

Hereditas Nexus

Het boek heeft twee verhaallijnen die door elkaar heen lopen. De missie van Visser om de stuurman, 25 jaar na het ongeluk, te vinden maakt het een avonturenboek dat doorspekt is met interessante informatie over deze twee bijzondere landen die allebei een hereniging willen. Of is het een fascinerend geschiedenisboek waarin avontuur en spanning is opgenomen? Ik heb er hoe dan ook van genoten, vooral vanwege de informatie die ik heb gekregen over twee, voor mij nog onbekende, landen die door het verleden zijn verbonden. Ik waardeer het boek met 3,5 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren