"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Notre Dame

Zondag, 31 oktober, 2021

Geschreven door: Agnès Poirier
Artikel door: Marjoke de Roos

De ziel van Parijs

[Signalering] Angstaanjagend en onuitwisbaar. Zo staan de beelden van de grote brand in de Notre Dame in Parijs in ons geheugen gegrift. Mensen geloofden hun ogen niet. Het kán toch niet dat zo’n wereldberoemde kathedraal verloren gaat… Sinds 15 april 2019 weten we wel beter: niet alles is maakbaar.
Ook in onze tijd kunnen rampen en besmettelijke ziekten de mensheid bedreigen. Gelukkig wist de brandweer het vuur nog enigszins te bedwingen. Notre Dame kan worden hersteld en de iconische waarde van dit boegbeeld van de Middeleeuwen blijft dus bestaan. Net als in vroeger tijden zijn er ooggetuigen en analisten die de schokkende gebeurtenis tegen het licht houden en de betekenis van dit godshuis benadrukken. Een jaar na dato publiceerde Agnès Poirier een aansprekend boek, waarin heden en verleden mooi met elkaar worden verweven.

Natuurlijk was de Notre Dame een van de fraaiste gotische kathedralen van Frankrijk. Een ware ‘lieu de mémoire’ uit de 12de en volgende eeuwen. De plek waar belangrijke gebeurtenissen, zoals de kroning van Napoleon, plaatsvonden. Waar elke toerist wel even een kijkje neemt. Niet elke bezoeker zal zich realiseren dat het middeleeuwse hart van Parijs er destijds heel anders uitzag.
Ingrepen van bouwers als Haussmann en Viollet-le-Duc hebben Notre Dame aangepast aan de eisen en de opvattingen van hun tijd. De ingestorte torenspits was 19de-eeuws. Toch was juist dit onderdeel een waar symbool voor het middeleeuwse Frankrijk.

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Boekenkrant