"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Obsessie

Zaterdag, 1 december, 2018

Geschreven door: Jeffery Deaver
Artikel door: Nico Voskamp

Op het verkeerde been

[Recensie] Het is niet dat deze thriller alleen over seks gaat. Maar wel dat de aantrekkingskracht tussen man en vrouw hier een grote rol speelt. Zo groot dat de vrouwelijke advocate die verliefd wordt op de mannelijke bankier en het allemaal (excusez le mot) over zich heen krijgt, haar scherpte uit het oog verliest. Dat brengt haar op gevaarlijke dwaalsporen.

Wat hebben we in handen? Een boek dat J.B. Butler, Londense advocate en journaliste, zo solide als een wetboek in elkaar metselde. Ze plaatst advocate Francine Day geloofwaardig in de rol van drukbezette verdediger van goed in de slappe was zittende cliënten. Op het oog succesvol, slim en taai, heeft Francine toch een paar verborgen gebreken. Een bipolaire stoornis waarvoor ze medicijnen slikt, om eens wat te noemen, en de verlokking van een paar limonadeglazen sterke drank die nooit ver weg is.

“De wodkafles stond nog steeds op de keukentafel, waar ik hem de avond ervoor had achtergelaten. Heel even kwam ik in de verleiding hem helemaal leeg te drinken. In plaats daarvan dwong ik mezelf een glas water te drinken, waarna ik de douche in stapte en het water zo heet maakte als ik maar kon verdragen, en daarna zo koud als maar kon.”

Ondanks deze kleine ongemakken handhaaft Francine zich goed in het haaiachtige advocatenwereldje. Door haar niet aflatende ijver dreigt ze zelfs promotie te maken. Totdat nieuwe cliënt en alfaman Martin Joy van haar diensten gebruik gaat maken. Hij wil scheiden van zijn jetset-vrouw Donna Joy zonder het grootste deel van zijn miljoenen kwijt te raken. Francine neemt de zaak aan, maar de ongebreidelde uitwisseling van feromonen tussen haar en Martin stort hen in een heftige relatie. Obsessief zelfs, bij wijze van titelverklaring.

Yoga Magazine

Naarmate de verhouding langer duurt, lijkt Martin Joy echter niet helemaal los van zijn vrouw gekomen te zijn. Dat merkt Francine, en in een wankelmoedige stemming haalt ze een paar onhandige manoeuvres uit. Als op een bepaald moment Donna Joy spoorloos verdwijnt, keren die manoeuvres zich tegen haar en beginnen de echte problemen.

J.L. Butler heeft deze pageturner slim in elkaar gestoken. Zo ontwaren we de contouren van een Boeketreeks-techniek: succesvolle maar onzekere advocate moet samenwerken met getormenteerde maar extreem sexy held. Alleen het litteken op zijn gezicht ontbreekt nog. Ze weet dat het onverstandig is, maar laat zich door hem inpalmen. Als het te laat is, komt ze achter de ware motieven en moet ze scherven ruimen.

Een ander sterk punt is de waarheidsgetrouwheid van het advocatenmilieu. Zonder moeite gaat de lezer mee in de torenhoge stapels dossiers, de absurde werkdruk, de lange, eenzame avonden achter de laptop op zoek naar juridische informatie, de spanning op leven en dood in de rechtbank.

En uiteindelijk dus de kunst van de misleiding. Dat heeft de schrijfster goed gesnopen; zet de lezer zo af en toe op het verkeerde been en je bent verzekerd van een oplopende nieuwsgierigheid. Hoe eindigt het? Wie is nou echt de dader?

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles en op Nico’s recensies 


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.