Offbeat

Zaterdag, 3 december, 2022

Geschreven door: Clifton Wilkinson, Polly Thomas
Artikel door: Evert van der Veen

Andere maar óók mooie reisbestemmingen

[Recensie] Offbeat is de titel van dit Engelstalige reisboek dat honderd ongebruikelijke reisdoelen presenteert. Het zijn volgens de ondertitel “100 verbazingwekkende plaatsen buiten de toeristische paden”. Dit gevoel van verwondering zal bij de ene bestemming wel wat groter zijn dan bij de andere maar het gaat voor een groot deel van de reisdoelen beslist wel op en een aantal springt er zelfs ook uit omdat ze in bijzondere mate tot de verbeelding spreken.

Het wereldwijde toerisme heeft sinds de jaren 50 vaak ook letterlijk een enorme vlucht genomen. De United Nations World Tourism Organization registreert jaarlijks 1,5 biljoen internationale toeristen die dan ook nog eens voor een groot deel dezelfde populaire bestemmingen bezoeken. Er is dan sprake van ‘overtoerisme’ en Amsterdam weet daar alles van om maar dicht bij huis te blijven. Aardig overigens dat Delft in Offbeat als alternatief voor Amsterdam wordt gepresenteerd: met z’n vele grachten, oude, sfeervolle binnenstad, bezienswaardige musea en kerken is het zeer de moeite waard maar het is er in tegenstelling tot Amsterdam meestal veel rustiger. Daardoor proef je de sfeer in deze kleine overzichtelijk maar toch zo typisch Hollandse stad veel beter.

Offbeat reikt wereldwijd – de opzet is overzichtelijk per werelddeel – alternatieve bestemmingen aan. Meer bezoekers op deze locaties bieden ook economische kansen voor de lokale bevolking en die inkomsten zijn in Afrikaanse, Aziatische en Zuidamerikaanse landen zeer welkom.

Treviso
Het boek heeft een zeer heldere opzet en ieder onderwerp wordt op enkele bladzijden kernachtig gepresenteerd: korte informatie, omlijst door een paginagrote foto die tot de verbeelding spreekt en verschillende kleinere foto’s, een strak getekend kaartje, redenen om hierheen te gaan, andere toeristisch interessante doelen, hier en daar ook persoonlijke ervaringen van mensen. Een aantal landen heeft bestemmingen die er voor mij in dit boek echt uitspringen:

Sociologie Magazine
  • Algerije is dan wel het grootste land in Afrika maar het staat toeristisch niet op de kaart. Het heeft – zoals de foto laat zien – een prachtige woestijn en Timgad is een indrukwekkend grote voormalige Romeinse stad.
  • De sportieve reiziger kan een trektocht door de Sinaï woestijn maken, een bergachtig gebied. Op deze tocht van 550 kilometer kom je ook bij het St. Catharinaklooster, gebouwd op de plaats waar God Mozes volgens de bijbel riep om leiding te geven aan Israel, vanuit de brandende braamstruik die door het vuur niet werd verteerd zoals het bijbelboek Exodus vertelt.
  • Kyrzygstan bestaat bijna geheel uit bergen waar semi-nomaden wonen. Het is een land met een zeer authentiek karakter.
  • Het boek Offbeat biedt enkele treffende voorbeelden van rustige alternatieven naast bestemmingen die leiden onder teveel bezoekers. De Mount Everest in Nepal trekt jaarlijks 57.000 bergbeklimmers terwijl er bij de Kanchenjunga, de derde berg ter wereld qua hoogte (8586 meter) slechts 900 mensen komen. De foto van deze berg is adembenemend mooi.

In Peru wordt Machu Picchu, de stad van de Inca’s, dagelijks door 2000 mensen bezocht terwijl de Choquequirao, die de ‘heilige zuster’ van Machu Picchu wordt genoemd, zo’n 20 bezoekers ontvangt. Blijkens de foto doet de ‘heilige zuster’ in schoonheid en locatie niet onder voor haar beroemdere familielid.

In Italië is Treviso het rustige alternatief voor Venetië.

  • Er zijn ook bestemmingen waar je gewoon niet aan denkt zoals het eiland Con Son voor de kust van Vietnam, ongerept en met koraalriffen. Het is een voormalige Franse strafkolonie.

Voor de zuidkust van de Provence in Frankrijk liggen de drie Hyères eilanden, met op het grootste eiland een stad met middeleeuws centrum.

Het noorden van IJsland is minder toegankelijk – zonder 4WD kun je hier niet goed rijden over de onverharde wegen – maar dit gebied is vanwege watervallen en vulkanen zeer de moeite waard.

Opvallend is ook Kamchetka, een schiereiland van 1250 kilometer lengte in het oosten van Rusland. Het landschap doet denken aan Alaska en IJsland.

In het geheel genomen is de ondertitel beslist niet teveel gezegd: veel van deze bestemmingen zijn echt zeer de moeite waard. Ze worden ten onrechte door de mainstream van toeristen over het hoofd gezien waardoor degene die zoekt naar rust, ruimte en authenticiteit op deze plaatsen helemaal aan z’n trekken komt.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow