Omdat ik je mis

Zaterdag, 7 september, 2019

Geschreven door: Jacqueline Coppens
Artikel door: Inge Brunekreef-Harbers

Koppige zoektocht naar vermiste dochter ontroert

[Recensie] Een familiedrama voltrekt zich wanneer Vera, Esmee’s dochtertje, plotseling verdwijnt uit de tuin. Ze blijft onvindbaar. Vier jaar later verdwijnt er opnieuw een meisje. Maar er wordt ook een meisje teruggevonden.

Instinct op scherp

Esmee weet haast zeker dat deze laatste gebeurtenissen met de verdwijning van Vera te maken hebben. Haar instinct staat op scherp en als iemand beweert meer te weten over de verdwijningen, zet zij alles op alles om haar dochtertje terug te vinden.

De zoektocht naar Vera is zwaar, want steun van haar man Arend heeft ze niet. Hij vindt dat het leven doorgaat, altijd is hij druk met zijn werk, thuis is hij nauwelijks. Ook haar puberzoon gaat zijn eigen gang, zodat ze hier evenmin steun vindt. Via internet probeert ze de zoektocht naar Vera op te pakken. Steun vindt ze bij haar goede vriendin Jeaninne. Via een chatroom komt ze in contact met Frederik, een onderzoeksjournalist. Hij heeft wel heel veel belangstelling voor haar. Is hij te vertrouwen?

Noodlottig ongeval

Omdat ik je mis is het tweede boek van Jacqueline Coppens, na haar debuutroman in 2017. Haar jongste verhaal speelt beurtelings in het heden, door de ogen van Esmee, en in het verleden, vanuit de personage van ene Hans. Hij is door een noodlottig ongeluk zijn zusje verloren. Wat Esmee en Hans met elkaar te maken hebben, wordt al snel duidelijk.

Schrijven Magazine

Doorzettingsvermogen

Het verhaal is vlot geschreven, met korte hoofdstukken. Vooral het personage van Esmee is sterk neergezet. Je voelt haar gemis en verdriet, die nog eens worden versterkt door het afstandelijke gedrag van haar man. Ondanks haar moeilijke situatie thuis, zet ze haar zoektocht naar Vera door. Die inzet en overtuiging raken je.

Geweldige twist

Maar spanning is niet meteen volop aanwezig. Die loopt op naarmate het verhaal vordert. Hoewel zowel de dader als het plot na verloop van tijd wel duidelijk zijn, geeft Jacqueline Coppens hier nog een geweldige twist aan. Daardoor verbijstert het laatste stuk en sluit je het boek met een zucht dicht.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles