Onafwendbaar

Zaterdag, 29 februari, 2020

Geschreven door: Monique Franҁois
Artikel door: Jacqueline Stil

Getrouwde man valt op jongere vrouw

[Recensie] Vanaf het begin voelen Frank van de Velden en Iris Olivier uit Nijmegen zich tot elkaar aangetrokken. Hij is docent geschiedenis en 37 jaar,  zij studente Engels. Het leeftijdsverschil lijkt er bij hen niet toe te doen.

Ze komen elkaar tegen in de bibliotheek van de universiteit. Frank volgt haar naar buiten om haar aan te spreken. Hij helpt haar met haar fietsslot. Drie weken later zien zij elkaar weer, en nu in de aula, en hij spreekt haar opnieuw aan.

Frank voelt zich heel goed in haar nabijheid. Ze hebben een interessant gesprek over student zijn en reizen.  Dan spreken ze af in museum Valkhof en maken een wandeling langs de Waal. Ze kussen elkaar daar voor het eerst. Als een magneet voelen zij zich door elkaar aangetrokken.

Frank is getrouwd met Joanna, en heeft twee kinderen met haar, Wouter en Elsa. Het huwelijk loopt niet echt lekker, omdat Joanna niet zo spontaan is en vaak streng voor de kinderen, waar Frank zelf coulant is. Het is een van de redenen waarom hij tijd en aandacht geeft aan Iris.  Bij haar voelt hij wat hij bij Joanna mist.

Trouw

De titel Onafwendbaar slaat hier de spijker op de kop. Iris en Frank kunnen niet anders dan met elkaar door blijven gaan. Alsof het vanzelf gaat. Ze missen elkaar wanneer ze elkaar niet zien en voelen zich ‘opgepept’ wanneer ze bij elkaar zijn. Vaak spreken ze af op een dinsdag bij Iris op haar studentenkamer en vrijen daar hartstochtelijk met elkaar.

Het boek geeft een terugblik over hoe het huwelijk tussen Frank en Joanna is ontstaan en laat daarmee zien dat het eigenlijk al vanaf het begin niet zo goed loopt. Joanna probeert zich uit het huisvrouw-zijn te verheffen door pianolessen te nemen. Dat gaat goed, ze geeft concerten en gaat componeren. Joanna heeft ook een goede vriendin en dat is Betty.

Frank probeert zijn relatie met Iris geheim te houden, maar tegenover zijn broer Caspar kan hij het niet stilhouden. Hij neemt hem in vertrouwen waarop Caspar zegt dat het hevige verlangen naar Iris vanzelf zal wegebben. Dat gebeurt niet.

Wat zullen de volgende stappen zijn in hun relatie?

Het is wonderlijk in dit verhaal dat deze hoofdpersonen alle verstand verliezen wanneer zij bij elkaar zijn (het onafwendbare). Het is nogal logisch dat Frank zich beter voelt bij een jonge vrouw, die zichzelf wegcijfert door de lijnen in zijn gezicht te vergeten. Toch blijkt het allemaal te kunnen en zie ik hoe het ook kan zijn in dit boek.

Dit is een boek voor mensen die niet bang zijn voor een beetje pornografie. De verhouding tussen Iris en Frank gaat niet alleen over seks, maar dat heeft hier wel een grote rol in, en functioneel omdat het het begrip over de spetterende relatie vergroot.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles