Onder druk

Zaterdag, 18 juni, 2022

Geschreven door: Anke van der Kind
Diverse Auteurs
Artikel door: Hanneke van de Water

27 spannende verhalen

[Recensie] Onder druk is een bundel met maar liefst 27 spannende verhalen waarin de druk zienderogen toeneemt. Het is een bijzonder gevarieerde bundel geworden met bijdragen van Nederlandse en Belgische auteurs. Gevestigde namen en beginnende schrijvers. Feitelijk het enige wat de verhalen met elkaar gemeen hebben is dat ze spannend zijn en dat de (hoofd)personages in een situatie terechtkomen waarin ze onder druk komen te staan. Ieder mens reageert dan anders en dat maakt deze bundel ook zo boeiend omdat dat ook in de verhalen tot uiting komt.

“Ik vraag me vaak af hoe de ruimte eruitziet waar de zielen van de doden bij elkaar komen om daarvandaan weer in een andere gedaante naar het leven te worden teruggestuurd. Zou het daar ook donker zijn, zodat de zielen elkaar niet kunnen zien, niet aan elkaar kunnen vragen of ze goed of slecht hebben geleefd?” (uit: ‘Octavarium’ van Era Richman.)

Wat doet een mens wanneer hij onder druk komt te staan? Angst, woede, aanvallen, wegrennen. Het zijn allemaal mogelijke opties en ze komen dan ook allemaal voorbij in deze fijne bundel. En over welke druk hebben we het dan? Dat brengt de auteurs die aan deze bundel hebben meegewerkt tot thema’s als vernedering, dwang, manipulatie, geweld, intimidatie en ja, zelfs liefde.

“In het midden van de kring stond een witte tuintafel waaraan een bloednerveuze Spanjaard zat. Hij slikte krampachtig en haalde elke paar seconden een hand door zijn zwarte haar. Een van de Russen liet zijn ogen ronddwalen om te zien of ik alleen was gekomen, een ander fouilleerde mij en trok het pistool achter mijn broekband vandaan.” (uit: ‘Russische roulette’ van Melissa Skaye.)

Boekenkrant

Het fijne van een verhalenbundel is bovendien dat je telkens een of een paar verhalen kunt lezen en het niet midden in een verhaallijn hoeft weg te leggen. Het leuke van een bundel is bovendien dat elke lezer zijn eigen voorkeuren zal hebben.

Zo gaat mijn voorkeur uit naar ‘Octavarium’ van Era Richman en ‘Russische roulette’ van Melissa Skaye. Overigens wil dat beslist niet zeggen dat de andere verhalen niet goed zouden zijn, want het mag gezegd: alle auteurs hebben een bijzonder goede bijdrage geleverd aan Onder druk en stuk voor stuk zijn het talentvolle schrijvers!

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi