‘Onder water’

Dinsdag, 12 oktober, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

Marja West is een auteur die behoorlijk veelzijdig aan de weg timmert. Onder pseudoniem Anna West schrijft zij psychologische thrillers voor Crime Compagnie, onder pseudoniem Anna Thomas schrijft zij feelgood romans voor Luitingh Sijthoff. Ze ontwikkelt formats voor tv-series, docu-series en schrijft true crime, korte verhalen en luisterseries voor Storytel. Van enkele van haar creaties zijn de filmrechten inmiddels verkocht.

Marja is geboren in het Noord-Hollandse Bakkum en woont tegenwoordig in het Noordoosten van Drenthe.

Haar jongste release verschijnt op Kobo Plus. De serie Veilige Haven beleeft zijn eerste deel: Onder water. En daarom lees ik na lange tijd weer een boek op alternatieve wijze. Ik heb een e-reader en merk dat ik nog altijd een grote voorkeur voor papieren exemplaren heb. Zo is de omslag beter te beoordelen, is te zien hoeveel bladzijden het boek heeft, weet je altijd hoe ver je bent en mis je de prikkeling van zintuigen in vergelijking tot een regulier boek.

Maar niet getreurd. Het kent ook voordelen waaronder het lezen zonder leeslamp.

Bergen

Het boek speelt zich af in Haarlem en in het Siciliaanse Taormina. Beide plaatsen zijn mij bekend.

De twee zussen Samantha en Sofia blijken na het ziekbed van hun excentrieke moeder, een halfbroer in Italië te hebben. Sofia heeft een veganistische koffietent en haar man Peter is Officier van Justitie met als specialisme belastingontduiking. Samantha en haar man Bas hebben de oude scheepswerf van haar moeder overgenomen en hebben moeite om op financieel gebied, de eindjes aan elkaar te knopen.

Als reddende engel arriveert halfbroer Vico met een idee dat dit probleem zal oplossen. En vervolgens veel grotere problemen met zich meebrengt.

In een paar dagen las ik het eerste deel uit deze veelbelovende serie uit. Marja heeft het talent om in middellange hoofdstukken de lezer voor zich te winnen. Ze schrijft vlot, spreekt de taal van nu en weet een verhaal op te bouwen waarbij je door de beschreven gebeurtenissen soms de ellende al op voorhand ziet ontstaan en groeien. En er is ellende en spanning genoeg.

Ze schrijft beeldend waardoor dit verhaal als een Netflix-serie aan je geestesoog voorbijtrekt. De personages worden goed neergezet en acteren incidenteel zo naïef waardoor je soms de aansluiting dreigt te verliezen. ‘Nééé, dat doe je toch niet?!’

Het uiteindelijke eindoordeel is niet zo gemakkelijk te vellen. Er is zeer veel te genieten en ik kijk reikhalzend uit naar het vervolg. Zoals gezegd heeft Marja West onmiskenbaar het talent om spannende boeken en verhalen te schrijven.

Anderzijds heb ik mij gestoord aan de vele ontbrekende woorden in de tekst. Zinnen missen regelmatig koppel, lid en verbindingswoordjes. Daarnaast heeft het e-book een slordige opmaak qua regelafstand. Die wisselt zonder reden. Beide genoemde hikken zijn in mijn optiek op te lossen door beter te redigeren en niet aan de auteur te wijten.

De auteur is wel verantwoordelijk voor het einde van dit boek. Daar waar een brug naar deel twee vakkundig in de steigers leek te staan, ging het verhaal uiteindelijk jammerlijk kopje onder in een afgeraffeld slot.

Desalniettemin geef ik deze start van een veelbelovende serie met veel plezier drie sterren.

Persoonlijke songtekst:
‘You’re a rich girl, and you’ve gone too far
Cause you know it don’t matter anyway
You can rely on the old man’s money
You can rely on the old man’s money
It’s a bitch girl, but it’s gone too far
Cause you know it don’t matter anyway
Say money, money won’t get you too far, get you too far

And don’t you know, don’t you know
That it’s wrong to take what he’s giving you
So far gone on your own
But you can get along if you try to be strong
But you’ll never be strong cause

You’re a rich girl (rich girl), and you’ve gone too far’
(Daryl Hall & John Oates – ‘Rich girl’)

Peter

Eerder verschenen op Perfecte Buren.