"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

One Thousand White Women

Zaterdag, 30 juni, 2018

Geschreven door: Jim Fergus
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Zo goed verzonnen dat het echt lijkt

[Recensie] Wat is er zo bijzonder aan dit boek? Dat het door een man geschreven is vanuit het perspectief van een vrouw is niet bijzonder. Dat komt wel vaker voor. Dit boek is geen liefdesroman. Je zou het een geschiedenisroman kunnen noemen. En een opmerkelijk boek want het is een verzonnen verhaal. Maar zo goed en levensecht beschreven dat er mensen zijn die niet kunnen geloven dat het niet echt gebeurd is. Nu is het wel zo dat Jim Fergus heel veel levensechte feiten uit de geschiedenis in dit boek verwerkt heeft. Maar het verhaal van May Dodd, gebaseerd op haar dagboeken (die nooit bestaan hebben) is dus wel degelijk verzonnen. Het boek is al uit 1998 maar wordt nog steeds opnieuw uitgegeven.

Op een vredesbespreking tussen de Cheyenne Indianen en de kolonisten die zich wilden vestigen in het gebied stelde een hoofdman van de Cheyenne Indianen een ruil voor. De Indianen zouden blanke vrouwen van de kolonisten krijgen en wilden daar paarden voor teruggeven. De bedoeling was dat de vrouwen als bruid zouden dienen en de halfbloed kinderen uit deze huwelijken zouden de integratie van de kolonisten en de vrede tussen beide groepen kunnen bevorderen. Het zogenaamde ‘Brides for Indians’ programma zoals het werd genoemd werd ondersteund door de Amerikaanse regering maar was wel een geheim programma want op tegenstanders zaten ze niet te wachten. De kolonisten en de regering wilden hier graag aan meewerken om zodoende de onbeschaafde wilden wat beschaving bij te brengen.

May Dodd is één van de bruiden en haar dagboeken beschrijven haar ervaringen en die van een aantal andere vrouwen die ook aan dit programma meededen. Er zit zelfs een zwarte vrouw bij en dat mag je voor die tijd, best uitzonderlijk noemen. De dagboeken van May Dodd zijn vol humor en rake observaties. De auteur weet uitstekend de gevoelens en emoties van de vrouwen te beschrijven. Tot in detail lezen we over de levens van deze vrouwen en hun relatie met de Cheyenne krijgers die al snel heel beschaafde en vriendelijke mensen blijken te zijn. May Dodd leren we kennen als ze nog opgesloten zit in een gekkenhuis omdat ze zich onfatsoenlijk gedragen zou hebben. Ze is namelijk van goede komaf en wilde met een gewone arbeider trouwen. Dat werd niet toegestaan maar ze kreeg wel twee kinderen van hem. Ze weet zich in het ‘Brides for Indians’ programma te wurmen en zodoende haar leven weer op te pakken.

Al lezende kun je gewoon niet geloven dat dit allemaal verzonnen is. Het hele verhaal is zo realistisch en vol passie geschreven dat je het als een film aan je voorbij ziet trekken. Geen wonder dat het nog steeds uitgegeven wordt.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Romantischeboeken.nl